Consilierii judeţeni PSD şi doi consilieri PNL (Vasile Nedelcu şi Anton Magearu), după ce au aprobat de două ori, în timpul acestui mandat, proiecte de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a spațiului reprezentând Centrul de Informare și Cooperare în Afaceri Călărași către Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră, în şedinţa din data de 28 septembrie a.c., au considerat, că acelaşi proiect este ilegal, întrucât BRCT nu a obţinut statutul de „utilitate publică”. Astfel, proiectul de hotărâre a fost amânat pentru şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Călăraşi de la finele lunii octombrie.    

 

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Călăraşi din data de 28 septembrie a.c., s-a aflat şi Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 102/2015 privind transmiterea imobilului reprezentând Centrul de Informare şi Cooperare în Afaceri Călăraşi din administrarea Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi în folosinţa gratuită a Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru Graniţa România – Bulgaria. Astfel BRCT pentru Graniţa România – Bulgaria a solicitat prelungirea duratei contractului de transmitere în folosinţă gratuită, pe o perioadă de un an, a spațiului reprezentând Centrul de Informare și Cooperare în Afaceri Călărași pentru desfăşurarea activităţii de evaluare a aplicaţiilor în cadrul Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, în spaţiul existent în cadrul Centrului de Informare şi Cooperare în Afaceri Călărași. Această necesitate a apărut ca urmare a faptului că BRCT Călăraşi trebuie să realizeze activităţile de evaluare a cererilor de finanţare ce vor fi depuse de către aplicanţi în cadrul Programului menţionat, în paralel cu celelalte activităţi derulate. Consilierii judeţeni PSD şi cei doi consilieri PNL au spus că spaţiul nu poate fi dat în folosinţă gratuită, întrucât Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru Graniţa România – Bulgaria întrucât acest ONG nu este declarat „de utilitate publică”, prin Hotărâre de Guvern. Directorul executiv al BRCT Călărași, Nicoleta Mincu, prezentă la eveniment, a declarat că nu a solicitat acest statut „de utilitate publică”, până în momentul de faţă. Secretarul judeţului Călăraşi, Emil Muşat, a precizat că în conformitate cu prevederile Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare, în fiecare regiune de dezvoltare funcţionează câte o Agenţie pentru Dezvoltare Regională, ONG nonprofit de utilitate publică cu personalitate juridică.

„Aceste Agenţii pentru Dezvoltare se asociază şi formează Birouri Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră. Acestea este temeiul legal”, a mai precizat secretarul judeţului. Consilierii PSD nu au fost lămuriţi de acest răspuns, astfel proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi. Directoarea executivă a Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, Nicoleta Mincu, a precizat că BRCT mai are sedii funcţionale şi în alte judeţe, în care consiliile judeţene le-au pus spaţii gratuite la dispoziţie. Ciudat este faptul că acest proiect a fost aprobat, până acum, de două ori de aceeaşi consilieri, iar abia acum au sesizat faptul că Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi nu are statutul de „utilitate publică”.