În perioada 27 – 29 octombrie 2017, la Călăraşi, s-a desfăşurat ediţia a XXII-a a concursului „Ion Barbu – Dan Barbilian”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi. Concursul este cuprins în calendarul competiţiilor naţionale şcolare (organizate în anul şcolar 2017 – 2018, fără finanţare din partea Ministerului Educaţiei Naţionale).

Competiţia a cuprins concursul de matematică, cu participare naţională şi internaţională, adresat elevilor din clasele V-VIII şi concursul de literatură română, tot cu participare naţională şi internaţională, destinat elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.

Peste 600 de elevi şi cadre didactice din mai multe judeţe ale ţării, din Bulgaria şi Moldova au luat parte la concurs. Deschiderea acestuia a avut loc în data de 27 octombrie 2017, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi, prezenţi fiind secretarul de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ciprian Pandea, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Călăraşi, Marius Dulce, subprefectul judeţului, Mihai Beştea, conferenţiar universitar doctor Mina Maria Rusu, profesor universitar doctor Silviu Angelescu-preşedintele comisiei de concurs la literatură, profesor universitar doctor Radu Bologan – preşedintele comisiei de concurs la matematică şi profesorul Nicolae I. Nicolae.

Concursul de matematică pentru clasele V-VIII s-a susţinut la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călăraşi. La acesta au participat 321 de elevi din judeţele Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Olt, Prahova, Tulcea, municipiul București, din Bulgaria şi Republica Moldova.

Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 29 octombrie, la sala “Barbu Ştirbei”. La festivitate au participat ministrul Educației, profesor Liviu Pop, și senatoarea Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru Învățământ, Ştiință, Tineret și Sport. De asemenea, prezenţi la festivitate au mai fost senatoarea PSD Roxana Paţurcă, prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, inspectorul şcolar general al ISJ Călăraşi, Elena Mihăilescu, inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Steluţa Caraion, dar şi profesori şi inspectori de specialitate.

Au fost acordate patru medalii de aur, patru medalii de argint, cinci medalii de bronz, 34 de menţiuni şi cinci premii speciale. Premianţilor li s-au oferit diplome şi premii importante în bani şi cărţi.

 

Concursul “Mathematical Danube Competition”, organizat la Călăraşi

 

Tot sâmbătă, s-a desfăşurat concursul “Mathematical Danube Competition”. Aceasta este o competiţie de pregătire pentru Olimpiada Internaţională de Matematică şi Balcaniadă. La concurs au participat elevii care au făcut parte din loturile lărgite de juniori și seniori ale României; premianții Ministerului Educaţiei Naţionale de la clasa a VI-a, din anul 2017, de la etapa finală a Olimpiadei Naţionale de Matematică; loturi reprezentative din Bulgaria și Republica Moldova. La secțiunea Juniori au participat 27 de elevi, iar la secțiunea Seniori 45 de elevi. S-au acordat patru medalii de aur, patru medalii de argint, zece medalii de bronz, diplome şi premii importante în bani şi cărţi.