Deșeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător, dar conduc și la depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provocând atât obturări regulate, cât și efecte urât mirositoare și coroziune mai rapidă a conductelor, având astfel o influență negativă asupra bunei funcționări a sistemului centralizat de preluare ape menajere, a stațiilor de pompare ape uzate și mai ales asupra proceselor din stațiile de epurare, având ca efect blocarea, colmatarea și distrugerea/periclitarea acestora.

De-a lungul timpului, exploatând sistemul de canalizare, s-a constatat că motivul înfundării acestuia nu este unul de ordin tehnic, ci unul cauzat de utilizare, majoritatea intervențiilor de desfundare a sistemului de canalizare fiind determinate de nerespectarea regulilor elementare de folosire a acesteia.

Este extrem de important ca fiecare dintre noi să conștientizăm importanța unei bune funcționări a sistemului de preluare ape menajere, să dăm dovadă de mai mult simț civic și mai multă responsabilitate și să nu aruncăm deșeurile solide la toaletă sau în chiuvetă (indiferent de proveninența lor), ci doar la coșul de gunoi. Vă rugăm, fiți responsabili! Te privește și pe tine! Ești afectat și tu!ˮ, declară reprezentanții societății Ecoaqua.

De menționat că, în data de 11 aprilie 2020, lucrătorii societății au desfundat un cămin de canalizare pe strada Grivița, tronson strada Pompieri – strada Eroilor.

Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să nu arunce la toaletă uleiuri, șervețele umede, scutece de unică folosință, articole de igienă personală, resturi textile, deșeuri rezultate din construcții, lenjerie intimă, ambalaje din carton sau plastic, grăsimi, medicamente, substanțe toxice, nimic altceva decât hârtie igienică.