Luni, la ora 10:00, directorul general al Ecoaqua, Cezar Neagu, alături de Ionuț Groapă, director tehnic, Constantin Neacșu, director comercial, Iuliana Tudor, director economic, Maricel Cosmâncă, președintele Sindicatului Salariaților Ecoaqua, și Florin Culea, șef de proiect, au ținut o conferință prin care au informat cu privire la dorința unei măriri a tarifului și au prezentat justificări pentru aceasta.

În prima parte a conferinţei se arată că infrastructura gestionată de Ecoaqua este formată din stații de captare, pompare și de epurare, dar și de 134 de kilometri de conducte de distribuție și 154 de kilometri conducte pentru colectarea apei uzate. Compania ne spune că mai mult de două treimi din rețeaua de canalizare are o vârstă cuprinsă între 30 și 50 de ani, iar jumătatea din cantitatea de apă pompată se pierde.

Cezar Neagu a vorbit și despre justificare costurilor, afirmând că „s-au modificat multe în economia românească, în primul rând salariul minim a crescut în această perioadă (din 2017, de la ultima rectificare de tarif n.r.) cu peste 60%. Și de la 1 ianuarie 2020 încă 7,2%, creștere care nu a fost prinsă în propunerea noastră de preț.”.

Cu toate acestea, directorul Ecoaqua dă asigurări că nu vor mai exista alte majorări de preț în acest an, ele făcându-se la o distanță de aproximativ doi ani, cu excepția situației în care le va fi aprobată majorarea tarifului în două tranșe în loc de una singură.

Printre alte costuri menționate a fi cauza majorării tarifului sunt menționate cele pentru tratarea apei foarte poluate a Dunării, dar și realizarea proiectelor de extindere care trebuie acum amortizate. Conducerea societății prezintă faptul că această majorare de tarif a fost avizate de instituțiile competente precum Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare.

Ultimele tarife fiind aprobate în vara lui 2017, se cere actualizarea acestora la nivelul de 4,56 lei/mc pentru apă și de 3,82 lei/mc pentru canalizare. Cezar Neagu a prezentat o listă cu operatorii regionali de furnizare apă/canal, în care tariful vechi al Ecoaqua era printre cele mai mici. Însă după actualizare acesta se va clasa în primele cinci tarife după mărime.

Maricel Cosmâncă, președintele Sindicatului Salariaților Ecoaqua, nemulțumit de salariile mici ale angajaților, 3.775 de lei brut în medie față de 4.217 salariul mediu brut la nivel de județ, conform comunicatului, spune că vor picheta sediile instituțiilor locale de azi până vineri pentru a se asigura că vor beneficia de această majorare.