La şase luni de când a părăsit mediul privat şi a decis să intre în administraţia publică, Eduard Grama, director în cadrul Direcției de Dezvoltare și Relații Externe din Consiliul Județean Călărași ne vorbeşte despre stabilirea priorităților de implementare a proiectelor în interesul comunității, dar şi despre interese de grup şi presiunea resimţită din partea unor jurnalişti din partea  presei locale.

„La şase luni de la intrarea mea în administrația publică județeană pot spune că am găsit o administrație blocată care funcționa într-o singură direcție  – interese de grup, interese economice, interese de familie și personale, să-i numim „Elita judeţului”. Am deslușit mecanismele prin care toată această încrengătură politico-economică a reușit să folosească pârghiile economice pentru a devaliza banii publici.

Interesul comun al echipei Vasile Iliuță este de a stopa modul prin care instituțiile lucrează mai mult pentru interesul unor grupuri și nu în beneficiul cetățenilor. Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că ei sunt produsul unei societăți care nu a avut destulă forță să oprească acest flagel al corupției. Suntem nemulțumiți că ei au reprezentat elita la nivelul județului, dar acesta este adevărul: Ei au fost liderii noștri.

 

Tragem un semnal de alarmă și spunem stop!

 

Am simțit presiunea grupurilor prinse prin tentacule de bugetul județului, am reușit împreună cu președintele Vasile Iliuță într-un timp relativ scurt să acționăm și „să-i dezlipim”. Au reacționat prin așa zisă presă locală-presă de șantaj, (o presă aservită, o presă neșlefuită reprezentată de ziariști de mucava). Și-au intensificat activitatea tipic intimidării printr-un număr crescut de cereri pe legea 544/2001, cereri care pur și simplu îți inspirau milă și disperarea unor indivizi în a-și justifica activitatea proprie în fața „șefilor”.

Aceste etape considerăm că le-am depășit și spunem un sigur lucru: niciodată nu vom negocia sau răspunde șantajului indiferent de situație sau moment. Sunt dispus să vin în întâmpinarea lor și să propun subiecte care într-adevăr au interes major pentru comunitate și pentru clarificarea cheltuirii banului public.

Încercările de intimidare, amenințare sau decredibilizare le considerăm inacceptabile, astfel că le vom ataca bazându-ne necondiționat pe respectarea legii. Urmăm principiile esențiale ale statului de drept: domnia legii și legalitatea administrației. Trebuie să înțelegem că persoanele care ocupă funcții publice au obligația să respecte legea.

Împreună cu președintele Vasile Iliuță încercăm să dăm o nouă dimensiune administrației.

În acest sens este nevoie de un ansamblu coerent de măsuri ce trebuie întreprinse într-o perioadă bine delimitată și care să urmărească crearea unui corp de funcționari publici profesioniști stabil și neutru din punct de vedere politic, în domeniul administrației publice. Pentru susținerea unui proces consistent și coerent de reformă, la nivelul sistemului considerăm că este necesară existența unei rețele stabilă de promovare alcătuită din principalii actori ai procesului. Acest proces identifică tipul de probleme pe care administrația trebuie să le rezolve și în fiecare etapă acestea vor devenii noile preocupări ale reformei administrației publice. În acest fel, reforma se va dezvolta în timp, animată de nevoia combinării ierarhiei și managementului într-un sistem unitar.

Dezvoltarea reformei privește trecerea la o nouă etapă a administrației județene, în acest sens președintele având un rol decisiv în stabilirea priorităților de implementare a proiectelor în interesul comunității. Sunt conștient că într-un viitor foarte apropriat se va demara și o campanie de denigrare a imaginii mele  însă combat de pe acum această acțiune cu mesajul- „Nimeni nu este mai presus de lege iar în Consiliul Județean Călărași aceasta trebuie aplicată obligatoriu.”, ne-a transmis Eduard Grama, director în cadrul Direcției de Dezvoltare și Relații Externe din Consiliul Județean Călărași.

 

Iliuţă: „Prioritatea instituției o constituie atragerea fondurilor care dau perspectivă dezvoltării infrastructurii județului”

 

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, spune că prioritatea instituției o constituie atragerea fondurilor care dau perspectivă dezvoltării infrastructurii județului, crearea unui mediu propice atât pentru comunitate cât și pentru mediul de afaceri. “Atât fondurile europene cât și fondurile guvernamentale reprezintă un mod de creștere și dezvoltare a două sisteme fără de care orice comunitate nu poate supraviețui: Sistemul de sănătate și cel de învățământ. Vom monitoriza de la nivelul structurii centrale județene modul în care vor fi realizate noile proiecte din mediul rural (grădinițe, școli, centre culturale, sistem de apă și canal, infrastructura de drumuri)”, a precizat Iliuță.