În data de 22 iunie 2020 a avut loc prima probă a examenului de bacalaureat, cea la limba română. Acesta este unul dintre cele mai importante examene din prima parte a vieții unui om, iar pentru el unii elevi se pregătesc ani întregi. În 2020 am avut parte și de unele măsuri speciale, cauzate de pandemia de Covid-19. Însă unii elevi au trebuit să suporte și alte situații neplăcute, după cum ne-a relatat un elev care a susținut examenul în Liceul „Danubius” din Călărași.

Acesta ne-a povestit cum, după aproximativ o oră (timp estimat de el, căci nu purta ceas la mână în momentul respectiv, iar telefoanele mobile nu sunt permise), toți elevii au trebuit să predea foaia de examen pentru că ar fi fost instruiți greșit cu privire la completarea titlului acesteia. Aceștia nu avut voie să își transcrie cerințele deja rezolvate de pe vechea foaie pe cea nouă, așadar cei care nu au început exercițiile pe ciornă au trebuit să reia examenul de la zero în cele două ore rămase din totalul de trei ore prevăzute în mod normal.

Informațiile sunt parțial confirmate de către inspectorul şcolar general, Camelia Croitoru. Aceasta a declarat că într-adevăr a existat o greșeală în ceea ce privește completarea antetului foilor de examen, o astfel de întâmplare neplăcută petrecându-se și la examenul de Evaluare Națională. Totuși, inspectorul a declarat că doar pagina de mijloc a fost cerută elevilor, iar acest lucru s-ar fi întâmplat la începutul examenului, înainte ca elevii să primească subiectele. Camelia Croitoru a spus că cele câteva foi principale care au fost anulate s-au înregistrat la cererea elevilor. Aceasta a mai spus că subiectele au fost destul de ușoare și că au existat lucrări ample, de aproximativ 18 pagini. Elevii care le-au scris ar fi terminat examenul după o oră și 30 de minute. Totuși, aflăm de la elevul din Liceul „Danubius”  că cei prezenți în sala în care a dat examenul au fost obligați să stea înăutru pe tot parcursul celor trei ore de examen.

Inspectorul şcolar general, Camelia Croitoru, nu a negat complet existența unei astfel de situații, însă a spus că este foarte puțin probabilă. Aceasta a declarat că, în condițiile generate de pandemia de Covid-19, au avut nevoie de mai mult personal pentru supraveghere, fiind aduși și profesori de la școli, pe lângă cei de la licee, și este posibil ca vreunul dintre aceștia să nu își fi însușit pe deplin instructajul făcut, ceea ce ar fi putut duce la astfel de greșeli. În urma sesizării acestor nereguli vor fi verificate camerele de supraveghere din centrul de examen.

Conform informațiilor primite de la Inspectoratul  Școlar Județean, elevii care s-au simțit nedreptățiți pot depune o reclamație, iar, dacă aceasta se confirmă, profesorul care a supravegheat nu va mai avea dreptul să asiste la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Pentru elevi însă nu se poate face nimic, aceștia vor fi notați în funcție de ce au scris în cele două ore pe care le-au avut la dispoziție.