Elevii călărăşeni din clasele a X-a şi a XI-a se pot înscrie la Şcoala de Vară „Oxford for Romania”. Înscrierile au loc online, până la data de 19 aprilie 2019, pe pagina web: oxfordforromania.org/application.

 

Acest proiect educațional oferă participanților o experiență unică de învățare multidisciplinară în cadrul uneia dintre cele mai renumite universități din lume. Școala de vară se adresează elevilor din clasele a X-a și a XI-a cu potențial academic, care provin din familii cu venituri modeste.

Săptămâna de activități multidisciplinare, alături de universitari, profesioniști și studenți din Oxford, va avea loc în perioada 24 august – 1 septembrie.

Selecția este competitivă și va ține cont de performanțele academice, implicarea în activități extracurriculare, perseverența și motivația fiecărui aplicant.

Inițiativa nu este destinată olimpicilor internaționali sau elevilor cu performanțe academice deosebite care sunt în curs de a fi acceptați la universități de prestigiu din străinătate. Organizatorii urmăresc să aducă împreună elevi cu potențial care nu și-ar putea permite o astfel de experiență de învățare.

În procesul de selecție se va ține cont de câteva criterii care reflectă valorile școlii de vară: egalitate de șanse, potențial academic, implicare civică, autonomie, entuziasm, responsabilitate și perseverență. Cei 24 de finaliști pot avea parte de o experiență multidisciplinară unică în mediul universitar din Oxford, alături de profesioniști și universitari din Oxford și Londra care am creat voluntar o comunitate pentru a sprijini educația de calitate din România și dezvoltarea comunitară. Toate costurile vor fi asigurate de către organizatori, prin intermediul sponsorilor și donatorilor proiectului. Fiecare bursă valorează aproape 1.000 de lire și include transportul din București spre Oxford și înapoi, cazare, mese, excursia în Londra și resurse educaționale. Selecția este competitivă și va ține cont de performanțele academice, implicarea în activități extra-curriculare, perseverența și motivația fiecărui aplicant.

 

Școala include activități multidisciplinare

 

Școala include activități multidisciplinare, ateliere și tutoriale inspirate din modelul de educație folosit la universitatea britanică. Lectorii sunt tineri profesioniști români în diverse domenii, cu experiență de predare în educație formală și non-formală. Programul include cursuri și ateliere de fizică și astronomie, matematică, biologie, ONG și cultură politică, orientare în carieră, imagistică medicală, neuroștiințe, jurnalism și arte. Programul este intens, fiecare zi cuprinzând şase – opt ore cursuri care se vor derula în mai multe colegii din cadrul Universității Oxford. Pe lângă acestea, vor avea loc vizionări de filme documentare și alte activități precum performance, sporturi în aer liber și o excursie la Londra.

Școala își propune să fie o experiență de învățare memorabilă, care să ajute elevii să își definească mai clar opțiunile de carieră, să își dezvolte abilități și cunoștințe din mai multe domenii și să cunoască mediul universitar și comunitatea de români de la Oxford. Pe termen lung, proiectul urmărește să creeze un program de mentorat la distanță și o rețea de profesioniști care să ajute tinerii să ia deciziile cele mai bune pentru viitorul lor.

 

Echipa de organizare, formată din profesioniști și universitari din jurul orașului Oxford

 

Echipa de organizare este formată din profesioniști și universitari din jurul orașului Oxford care își doresc să aducă o contribuție pozitivă în comunitățile din România. Toți membrii sunt angajați sau studiază full-time, lucrând ca voluntari la acest proiect. Echipa își dorește să inspire prin exemplul propriu și să încurajeze tinerii să se implice în propriul proces de învățare, punând accent pe gândire critică, curiozitate pentru cunoaștere și lucru în echipă.

Școala de vară va fi susținută cu ajutorul colegilor din rețeaua extinsă de profesioniști, cercetători și profesori din Oxford și Londra și cu contribuția partenerilor și tuturor celor care împărtășesc aceeași viziune.

Pentru a acoperi toate costurile, organizatorii vor demara o campanie de strângere de fonduri care se adresează tuturor organizațiilor neafiliate politic și care susțin valorile școlii de vară.