Elevii Colegiului Național „Neagoe Basarab” din municipiul Oltenița, din judeţul Călăraşi, au câştigat premiile I şi II ale celei de-a 12-a ediții a competiției naționale „PlayEnergy”, la categoria liceu, organizată de Compania Enel, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

 

Festivitatea de premiere a acestor elevi s-a desfăşurat în data de 28 februarie 2019, chiar la Colegiul Național „Neagoe Basarab” din municipiul Olteniţa. Cele două grupuri de elevi din clasele a XI-a, coordonate de profesorul Daniel Anghel au adus inovația în prim plan prin proiectele spectaculoase prin care elevii propun soluții ingenioase de producere a energiei pentru funcționarea scolii lor. „Two Times Electrical”, proiectul câștigător al locului I, propune utilizarea energiei solare și a apei de ploaie pentru a obține independența energetică a sălii de clasă. Locul II a fost câștigat de proiectul „E-light by Redox”, proiect ce propune o alternativă inedită în iluminarea holului școlii prin realizarea unei baterii din doze de aluminiu și saramură se produce energie. Elevii și profesorii coordonatori ai echipelor câștigătoare (primele trei clasate la fiecare categorie) au fost premiaţi cu gadget-uri și echipamente electronice care îi ajută la studiu.

În acest an, în funcție de poziția din clasament, echipele au primit tablete grafice, proiectoare smartphone, smartwatch-uri, amplificatoare de imagine smartphone, ochelari VR. În plus, instituţiile de învăţământ ale echipelor clasate pe locurile 1, 2 şi 3 au primit finanțări în valoare de 13.500 de lei, 9.000 de lei și 4.500 de lei pentru dotări de laborator, astfel încât elevii să poată crea proiecte și mai complexe în viitor.

Felicitări elevilor premiați și coordonatorului lor, profesorul Daniel Anghel”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

În cadrul acestei ediții au fost implicate 190 de instituţii de învăţământ . Aproximativ 1.500 de elevi din toate regiunile țării au format echipe de câte maximum cinci membri și au înscris în concurs 303 proiecte ce s-au concentrat pe cinci domenii de inovare a energiei: E-home, E-mobility, E-city, E-power, E-world.Cea de-a 12-a ediţie a competiţiei naţionale „PlayEnergy”, un program educațional dedicat şcolilor gimnaziale şi liceelor, a avut ca obiectiv promovarea cunoştinţelor despre energie prin metode neconvenționale. Profesorii ciclurilor gimnaziale şi liceale şi-au înscris proiectele de participare la această competiţie în perioada 10 septembrie – 22 decembrie 2018.

PlayEnergy” este inițiativa pe care Enel o dedică școlilor pentru a construi, alături de copii, un viitor sustenabil, inovator și deschis tuturor. Tema competiţiei a fost „Pune-ţi energia în mişcare!” și şi-a propus să îi transforme pe tineri în protagoniștii unui nou mod de a aborda energia în fiecare zi.

Play Energy” este programul educațional internațional dezvoltat de Enel în zece țări în care grupul activează (Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Italia, Panama, România, Rusia, Uruguay și Spania), dedicat școlilor gimnaziale și liceelor. Proiectul a fost lansat în 2003 cu scopul de a răspândi o cultură responsabilă de energie în rândul tinerei generații. Prin vocația internațională și abordarea educațională bazată pe joc, „PlayEnergy” este un proiect unic în România, unde a fost introdus pentru prima dată în anul 2006.