foto: fizicamd.wordpress.com

Liceenii călărăşeni se pot înscrie la Concursul Memorial „Schwartz”. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, www.isj-cl.ro, această competiţie de fizică a ajuns la ediţia a XXVIII-a şi va avea loc în data de 10 noiembrie 2018, la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

Înscrierea în concurs se face exclusiv online. Şi în acest an vor fi prezenţi conferenţiari deosebiţi: Veszprémi Viktor (vine direct de la CERN), Nagy Sándor (Debrecen, Departamentul de Fizică Experimentală), Teplicky István (Miskolc, Liceul teoretic „Herman Ottó”). Teplicky István are un statut deosebit în liceu: este profesorul conducător al laboratoarelor şi prezintă experimente. Krausz Ferenc, directorul Institutului de Optică Cuantică „Max Planck”, a propus pentru primii doi-trei cei mai buni concurenți ai Schw2018 o excursie de o săptămână pentru studierea experimentelor de la PhotonLab, acesta fiind premiul cel mare.

Înscrierea la concurs se încheie în data de 21 octombrie 2018. Participarea la concurs este deschisă elevilor din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a, precum şi studenţilor (indiferent de anul de studiu).

Câştigătorii diferitelor probe vor primi premii modeste, iar cei cu cel mai mare punctaj din fiecare an de studiu vor beneficia de premiul „Dr. Máté Károly” (sponsor din Elveţia) şi de cele patru premii suplimentare oferite de foştii elevi ai profesorului Ludovic Schwartz, generaţia 1975 (clasa a XII-a H).

Două premii speciale au fost oferite de dr. Ferenc Krausz, Directorul Institutului de Optică Cuantică „Max Planck” din Gärching. Se vor acorda două premii în formă de excursie de studii de o săptămână la PhotonLab. Se cer cunoştinţe elementare de fizică atomică şi optică cuantică. Se va comunica în limba engleză. Înscrierea la concurs se face numai online, pe site-ul fundaţiei Schwartz (http://lady.rdsor.ro/~schwartz/main/iro.htm) unde se găsesc toate detaliile referitoare la concurs şi la ediţiile mai vechi ale acestuia.

Ca și în cadrul precedentelor ediții, programul concursului va cuprinde: expoziţie de material didactic de concepţie proprie; conferințe pe teme de fizică experimentală, reprezentând o ocazie de întâlnire a profesorilor experimentatori, având motoul: „Fizica predată fără experimente devine o simplă culegere de formule neinteligibile”.

Cazarea participanţilor şi însoţitorilor va fi asigurată gratuit la internate şcolare. Cei care sosesc mai devreme îşi vor asigura singuri cazarea. Hrana se asigură gratuit pentru participanţi şi însoţitori.

 

Programul Concursului Memorial „Schwartz”

 

Vineri, 9 noiembrie 2018: 14:00 – sosirea participanţilor, cazarea, vizitarea oraşului; 19:00 – cina; sâmbătă, 10 noiembrie: 07:45 – micul dejun; 08:30 – deschiderea festivă (în sala festivă); 09:00 – concursul de fizică şi chimie (soluţiile se vor cere sub formă de formule sau valori numerice, se recomandă utilizarea minicalculatoarelor); 09:00 – întâlnirea oficialităţilor şi a sposnsorilor; 10:00 – întâlnirea profesorilor de fizică şi chimie în laboratorul de fizică; 12:00 – masa de prânz; 13:00 – concursul de prelucrări de date experimentale „Trioda”; 16:30 – conferinţe pe teme de fizică şi chimie („Acceleratoare de particule”; „Ştiinţele conexe ale fotografierii”; „Experimentele mele preferate”); 20:00-festivitatea de premiere; 20:30 – cina; duminică, 11 noiembrie 2011: 07:30 – micul dejun; 08:00 – plecarea participanţilor în funcţie de mersul trenurilor.