Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj invită elevii şi cadrele didactice din unităţile de învăţământ din judeţul Călăraşi să participe la Festivalul Naţional al Ştiinţei – Zalău, ediţia a XII-a, care va avea loc în data de 18 mai 2019. ISJ Călăraşi a publicat pe site regulamentul acestei competiţii.

 

Festivalul Naţional al Ştiinţei s-a bucurat de o mare popularitate în rândul elevilor şi profesorilor. Manifestarea adresată elevilor a dobândit o tradiţie prin cele 11 ediţii anterioare. Acesta oferă elevilor oportunităţi de prezentare a dispozitivelor experimentale, machetelor, miniaturilor, proiectelor ştiinţifice utilizate sau rezultate în învăţarea fizicii, chimiei, biologiei şi tehnologiilor.

Participanţii expun lucrările realizate în standuri amenajate în centrul oraşului, încercând să valorizeze creativitatea lor şi să împărtăşească din experienţele de succes prin folosirea unor proiecte ştiinţifice extrase din manualele disciplinelor ştiinţifice.

 

Concursul se desfăşoară pe şase secţiuni

 

Potrivit regulamentului de organizare, festivalul cuprinde şase secţiuni: inventivitate – creativitate (liceu, gimnaziu); aplicabilitate (liceu, gimnaziu); micii inventatori (învăţământ primar); piticii isteţi (învăţământ preşcolar); postere (liceu, gimnaziu, învăţămât primar); scenete cu conţinut ştiinţific – reprezentări artistice, scurte piese de teatru cu subiect ştiinţific (liceu şi gimnaziu; învăţământ primar şi preşcolar).

 

Ce presupune proiectul

 

Proiectul presupune confecţionarea, de către elevi, a unor obiecte, materiale, dispozitive artizanale, mici proiecte, care să pună în evidenţă aplicaţiile practice ale fenomenelor studiate la şcoală la diferite discipline ştiinţifice.

Proiectele expuse vor fi realizate din materiale artizanale de către elevi care lucrează individual sau în echipe, dar coordonate de un singur profesor.

Experimentele realizate de elevi trebuie să fie spectaculoase, provocatoare, distractive şi să conţină cât mai puţine elemente şi componente din trusele aflate în dotarea laboratoarelor şcolare. Scenetele artistice prezentate pe scenă vor avea un subiect ştiinţific. Expoziţia de postere, afişe, planşe, benzi desenate va respecta tema anunţată.

 

Criterii de evaluare a lucrărilor

 

Criterii de evaluare a lucrărilor: originalitate în realizare, să funcţioneze toată ziua, să fie corecte din punct de vedere ştiinţific, minimum de componente prefabricate, contribuţia personală şi fişa tehnică a produsului.

 

Formularul de înscriere trebuie trimis până pe 10 mai

 

Fiecare elev dornic să participe la festival trebuie să completeze un formular de înscriere. Acesta trebuie trimis până la data de 10 mai 2019, pe adresa de e-mail: festivalulstiintei.salaj@gmail.com.

 

Premii acordate

 

Profesorii din cadrul comisiilor de evaluare vor examina pe rând toate lucrările prezente în concurs şi vor acorda premiile I, II, III şi menţiuni, premii speciale la fiecare secţiune şi Trofeul Festivalului. Premierea se va realiza de către organizatori şi juriu într-un cadru festiv, la sfârşitul zilei.

Costurile de deplasare la evenimente nu sunt suportate de către organizatori. Organizatorii pot facilita cazare în internatele şcolare în cazul în care participanţii nu au altă posibilitate în acest sens.

Pentru mai multe informaţii, cei interesaţi pot contacta organizatorii pe adresa de e-mail: festivalulstiintei.salaj@gmail.com. Mai multe detalii legate de concurs se regăsesc pe  site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, www.isjsalaj.ro.