Miercuri, 6 iunie a.c., a avut loc etapa judeţeană a Concursului pentru Sănătate şi Prim Ajutor „Sanitarii Pricepuţi”, competiţie la care au participat din judeţul nostru 13 echipaje, formate din elevi de gimnaziu şi liceu. Competiţia „Sanitarii pricepuţi” este organizată de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

 

Concursul „Sanitarii Pricepuţi” este singura competiţie pentru sănătate şi prim ajutor care se desfăşoară în unităţile de învăţământ din România. Este un concurs cu o tradiţie de 47 de ani, care se desfăşoară şi în şcolile călărăşene. Astfel, miercuri, 6 iunie, a avut loc faza judeţeană a competiţiei „Sanitarii Pricepuţi”, ce a fost găzduită de Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi.

Concursul se adresează elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal cu scopul de a promova instruirea în domeniile primul ajutor şi educaţia pentru sănătate.

Anul acesta, la competiţie au participat 13 echipaje, formate din elevi de gimnaziu şi liceu. La categoria liceu, câştigătorul premiului I a fost Colegiul „Ştefan Bănulescu” din Călăraşi, iar la nivel de gimnaziu, câştigătoarea premiului I a fost Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Călăraşi. Astfel, Colegiul „Ştefan Bănulescu” din Călăraşi va merge la etapa naţională a acestui concurs, ce se va desfăşura în perioada 17 – 22 iulie a.c., la Poiana Pinului, Buzău.

La faza judeţeană a competiţiei au participat Aura Giurcă, directoarea Crucii Roşii Călăraşi, George Iacob, prefectul judeţului, Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi, locotenent colonel Adrian Păduraru, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Barbu Ştirbei al judeţului Călăraşi, dr. Ana Maria Lungana, profesoara Alina Lotrea, directoarea Şcolii Gimnaziale Mircea Vodă” Călăraşi, precum şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi. Totodată, alături de cei prezenţi la concurs s-a aflat şi Florea Duican, fost director al Crucii Roşii Călăraşi vreme de 20 de ani. Acesta a menţionat că majoritatea elevilor care au luat parte la competiţia „Sanitarii Pricepuţi” au devenit astăzi medici. Participanţii la concursul „Sanitarii pricepuţi” trebuie să recunoască şi să acţioneze în conformitate cu Principiile Fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, să respecte Regulamentul privind folosirea emblemei şi să prevină folosirea abuzivă a acesteia, să cunoască şi să respecte Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea competiţiei „Sanitarii pricepuţi”, să ia parte la concurs pe baza principiilor de etică competiţională, respectând eforturile şi pregătirea fiecărui concurent, să respecte angajamentul de protecţie şi conduită semnat la venirea în tabără, să adopte o ţinută corespunzătoare (etică şi morală), să adopte un comportament şi un limbaj cuviincios faţă de toţi participanţii la competiţie şi faţă de personalul complexului de agrement unde sunt cazaţi la etapa naţională şi să se abţină de la provocarea oricărei forme de scandal la locul de desfăşurare a concursului şi de la deteriorarea însemnelor şi actelor oficiale.

„Mă uitam la cei din faţa mea şi mă gândeam că în copilărie am participat şi eu la activităţi de acest gen şi chiar numi  era teamă să acord primul ajutor unei persoane care avea nevoie. Este un lucru extraordinar şi dacă ne întoarce în istorie, Crucea Roşie are o vechime şi are o activitate atât de bogată încât voi nu faceţi altceva decât să continuaţi aceste acţiuni importante. Observ că este alături de noi un fost director al Crucii Roşii Călăraşi şi mă bucur enorm că este alături de noi şi căruia îi doresc multă sănătate. De-a lungul activităţii pe care eu am desfăşurato în administraţie, am sprijinit această activitate, atât în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi, cât şi acum, în calitate de primar. Pot să vo spun că o fac pentru că este necesar ca elevii să înveţe să acorde primul ajutor. Nu se ştie niciodată împrejurările în care puteţi da un prim ajutor, iar ceea ce se întâmplă prin aceste concursuri nu face altceva decât să vă crească experienţa. Vreau, pe această cale, să felicit organizatorii pentru implicare și să îi asigur de tot sprijinul administrației locale. Sper să se păstreze tradiția acestei competiții care este singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor de bază care se desfășoară în școlile călărășene”, a precizat primarul muncipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.