Elevii Liceului „Danubius” Călăraşi au organizat, în data de 12 aprilie 2019, un târg de produse în cadrul proiectului „ecOprovocarea”. Astfel, s-au vândut prăjituri „plătite” cu materiale reciclabile.

 

Elevii s-au mobilizat şi au pregătit prăjituri delicioase pentru a strânge cât mai multe materiale reciclabile, respectiv peturi, doze, hârtie, deoarece sunt în competiţie cu încă şapte licee din judeţele Călăraşi şi Zalău şi trebuie să acumuleze un punctaj cât mai mare pentru a câştiga competiţia. Potrivit profesorului coordonator al echipei de reciclare, Anişoara Ştefănescu, concursul se va încheia la sfârșitul lunii mai, aşa că elevii implicaţi în proiect fac eforturi pentru a ajunge pe locul fruntaş cu punctele acumulate, mai ales că premiul cel mare este o excursie la Cheia.

„Acțiunea de astăzi (n.r. – vineri, 12 aprilie a.c.) este un târg de produse la care se vând prăjituri făcute de elevi. Acestea sunt vândute contra materialelor reciclabile. Au stabilit prețul. Pe prăjitură se iau fie peturi, fie doze, fie hârtie. Scopul este de a strânge cât mai multe materiale reciclabile, întrucât suntem în concurs cu încă șapte licee în cadrul proiectului ‘ecOprovocarea’. Este un concurs organizat de un ONG, ViitorPlus, cu mai mulți sponsori, printre care și Tenaris Silcotub. În acest proiect participă patru licee din Călărași și patru din Zalău. În cadrul proiectului sunt cinci echipe în fiecare liceu: echipa de reciclare, cea de igienizare, echipa de conștientizare, echipa de târguri și echipa de plantare. Eu coordonez echipa de reciclare. În cadrul acestui proiect colectăm permanent materiale reciclabile. Lunar predăm la un colector aceste materiale și primim puncte în funcție de cantitatea predată selectiv, pe fiecare tip de deșeu. La finalul lunii se face totalul punctajului și clasamentul, clasament care se poate schimba de la o lună la alta. Se va încheia concursul la sfârșitul lunii mai și de aceea ne luptăm, pentru a mai acumula puncte. Deci mai avem două luni de concurs. În cadrul clasamentului pe echipele de reciclare avem locul trei până în prezent, fără luna martie de fapt, pentru că încă nu am văzut pentru luna martie interpretarea rezultatelor. Elevii sunt dornici să participe, mai ales când este vorba de întrecere cu alte licee. Cele patru licee din oraș sunt: ‘Danubius’, Economic, ‘Mihai Eminescu’, Colegiul Naţional ‘Barbu Ştirbei’. Vrem să ajungem pe locul fruntaș, ținând cont că cei de pe primul loc vor fi premiați cu o tabără la Cheia, așa că elevii își doresc acest luru. Cei mai implicați sunt cei de la specializarea ştiințe ale naturii, dar nu numai. Vin cu materiale reciclabile și alții, însă am fi dorit mai mult. Acesta este un pas de dezvoltare personală, mai ales că de la 1 ianuarie au intrat în vigoare acele reglementări europene care spun că nu mai avem voie să aruncăm materiale reciclabile. Ei poate nu erau atât de răspunzători, dar acum văd că au devenit răspunzători. Noi discutăm la clasă și ei au înțeles cât de rău este să aruncăm în mediu, dar nu numai asta, iată, putem avea beneficii de pe urma lor, le putem valorifica. Scopul implicării în acest proiect este și de a le forma un stil de viață prietenos cu mediul și de a-i face să nu mai arunce așa oriunde, oricum, ci numai în locuri special amenajate. Chiar dacă nu vom câștiga, dacă se vor obișnui tinerii să aibă un asemenea comportament, va fi un câștig imens. Ei, la rândul lor, îi vor învăța pe alții să aibă un asemenea comportament și cărămidă cu cărămidă, construim ziua de mâine, care trebuie să fie mai curată decât cea de azi”, ne-a declarat profesor Anişoara Ştefănescu.