Un raport al Băncii Mondiale arată faptul că din cei aproximativ 12 ani de formare în sistemul educational din România, trei ani şi patru luni reprezintă un interval pierdut, în care elevii nu învață nimic. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a atras atenția asupra necesității modificării programelor școlare, care sunt mult prea încărcate pentru elevi și care nu sunt puse în acord cu cerințele de pe piața muncii.

Studiul „Statutul Global al Profesorilor și al Meseriei de Profesor”, realizat de Internaţionala Educaţiei pe baza datelor colectate din 114 organizaţii sindicate afiliate, printre care şi Federația Sindicatelor Libere din Învățămân, arată următoarele rezultate: în 79% dintre ţări, salariile cadrelor didactice sunt mai mici comparativ cu alte profesii, 15% raportează întârzieri în efectuarea plăţilor, iar în unele ţări (Africa) angajaţii sunt nevoiţi să parcurgă distanţe lungi pentru a-şi încasa salariul.

Profesorii din întreaga lume se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de materiale didactice, iar în unele medii cu o creştere a gradului de violenţă.

Acelaşi studiu arată că: 78% dintre cadrele didactice susţin că salariile decente le oferă mulţumire în privinţa exercitării acestei profesii. Mai sunt, însă şi alţi factori care influenţează satisfacţia provenită din această activitate: prezenţa unui director implicat în şcoală – 63%; oportunitatea de dezvoltare profesională – 58%; autonomia profesorilor faţă de clasă – 56%; siguranţa în şcoli – 55%, relaţii bune cu părinţii şi comunitatea locală – 52%; săli de clasă echipate coresponzător – 45%.

Studiul a fost lansat la sediul din Bruxelles al Internaţionalei Educaţiei în cadrul unui webinar moderat de David Edwards, secretar general.

Raportul dezvăluie provocările cu care se confruntă profesorii din întreaga lume, cum ar fi condițiile de muncă proaste, contractele precare, instrumentele de învățământ inadecvate și stresul ridicat.

Toate aceste aspecte contribuie la transformarea profesiei într-un obiectiv neatractiv pentru tineri, precum și la provocarea unui nivel crescut de stres profesional, teme cu atât mai problematice cu cât suntem într-o perioadă în care este nevoie urgentă să abordăm extrem de serios subiectul deficitului global de cadre didactice calificate.

Fără profesori calificaţi şi motivaţi este imposibil să se atingă obiectivul 4 global privind dezvoltarea durabilă.