Liceenii de clasa a XII-a nu se pot pregăti pentru examenul de bacalaureat fiindcă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) nu a publicat, nici până în momentul de faţă, modele de subiecte. Mai mult decât atât, MEN a anunţat că va schimba subiectele chiar în acest an şcolar, prin urmare, elevii nu ştiu la ce să se aştepte, iar la clasă nu pot lucra nici variante de anul trecut, deoarece Ministerul Educaţiei Naţionale s-a decis să schimbe regulile chiar în timpul jocului.

Potrivit vicepreşedintelui Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Călăraşi, profesor Emil Isvoranu, acest lucru îi deranjează atât pe elevi, cât şi pe profesori.

„Un aspect care ne deranjează foarte tare atât pe noi, profesorii, cât şi pe elevi este acela că şcoala a început de o lună şi ceva, iar cei de clasa a XII-a nu ştiu ce subiecte o să aibă la Bacalaureat. Suntem într-o republică bananieră, am spune. Adică aceşti copii au început de 12 ani şcoala, au ajuns în ultimul an de liceu, trebuie să susţină un bacalaureat cu probe obligatorii la română şi istorie, dau un exemplu la filologie, eu fiind profesor de istorie, şi ei nu ştiu, pentru că ministerul a anunţat că va schimba subiectele, vor primi alte subiecte, dar ministerul nu a dat deocamdată niciun model de subiect. Aceşti copii au susţinut anul trecut şcolar, adică în luna martie 2018, o simulare pe anumite subiecte şi acum ministerul, în timpul jocului, schimbă regulile, spunând că o să ne dea alte subiecte. De ce? Cu ce am greşit? Mai mult decât atât, deşi a început anul şcolar, ministerul a zis că prin luna noiembrie ne va da variantele. Dar eu, ca profesor, ce subiecte fac la clasă? Subiecte de anul trecut? Nu vor mai fi. Subiecte de anul acesta? Nu ştim care sunt. Ce subiecte fac? În mod normal, trebuie să dai subiecte de bac, nu poţi să le dai orice. Nimeni nu ştie nimic. Cu ce a greşit această generaţie? Sunt oameni la minister care sunt iresponsabili. Deci, nu schimbi regulile jocului în timpul jocului. Plus că tu, ca părinte, ai investit foarte mult în acest copil. După 12 ani de şcoală te trezeşti în ultimul an că nu ştii ce va face copilul tău la examen? Este anormal, este trist”, a spus Emil Isvoranu.