În data de 20 noiembrie 2017, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia s-au alăturat copiilor din întreaga lume pentru a sărbători Ziua Mondială a Drepturilor Copilului.

Potrivit UNICEF, data Zilei Universale a Copilului a fost stabilită, de către Organizația Națiunilor Unite ( ONU), în 1954. Ziua aceasta avea ca scop promovarea bunăstării copiilor de pretutindeni și încurajarea comunicării între copii din toată lumea. Data de 20 noiembrie rămâne totuși în istorie, pentru că atunci au fost emise două acte ce reglementează normele pentru protecția copiilor din întreaga lume: Declarația Drepturilor Copilului (1959) și Convenția Drepturilor Copilului (1989), care cuprinde 54 de articole, aceasta fiind adoptată de Adunarea Generală a ONU și semnată în peste 80 de state.

Elevii clasei a V-a, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, coordonaţi de profesoarele de istorie Cristina Dumitru şi Jenica Vasile, dar şi de consilierul educativ Marilena Dobre, au desfășurat o activitate amplă dedicată Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, fiind promovate drepturile copiilor. Iniţial, elevii au fost informaţi, printr-o prezentare, de rolul Organizației Națiunilor Unite în elaborarea documentelor care obligă toate țările să îi ocrotească și  să îi ajute pe copii, pentru ca aceștia să se dezvolte normal, să se bucure de copilăria lor. Un moment emoţionant al activităţii l-a constituit citirea unor poveşti, creaţii proprii, în care copiii prezentau drepturi şi încălcări ale acestora şi formulau sfaturi pentru cei ce încalcă drepturile respective, concluzionând că drepturile trebuie respectate, nu încălcate, și indiferent dacă ești copil sau adult, drepturile sunt valoroase.

Desenele realizate, mânuţele pictate, posterele apreciate au prezentat toate aceeaşi idee, şi anume că toţi se pot bucura de drepturi importante pentru ca ei să se dezvolte sănătos psihic şi fizic, fără a uita însă că toate aceste drepturi implică şi multe îndatoriri cu rolul de responsabilizare a acţiunilor fiecăruia.

Ați ascultat, ați consemnat, ați desenat și cât mai multe drepturi ați enumerat. Vă recomand să vă bucurați permanent de drepturi, dar să nu uitați că trebuie să respectați și îndatoririle, le-a amintit profesoara de istorie Jenica Vasile.

Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, Cristina Dumitru, a precizat la finalul activităţii: Ne dorim planificarea unor viitoare acţiuni, menite să conducă la o mai bună cunoaştere şi aplicare a drepturilor copilului în şcoala noastră, doarece, atunci când sunt în joc drepturile copiilor, nu trebuie să fim martori trecuți”.

Ziua Mondială a Drepturilor Copilului se sărbătorește pe 20 noiembrie în fiecare an. Legea Internațională a Drepturilor Copiilor este Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Aceasta, deși a fost adoptată în 1989 de România, a fost semnată în 1990. Prioritatea intereselor copilului constituie unul dintre considerentele fundamentale ale Convenției. Interesele superioare ale copilului trebuie să fie luate în considerare cu prioritate în toate deciziile care îi privesc pe copii, se menționează în Articolul 3 (1) al Convenției.