Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Dumitru, a fost prezent vineri, 21 august, la Instituţia Prefectului Județul Călărași într-o sesiune de discuții cu insituțiile deconcentrate ale ministerului pentru a vedea cum poate veni Guvernul în ajutorul fermierilor.

Prefectul Marian Stoica a explicat pe scurt motivul prezenței secretarului de stat în Călărași: „La inițiativa secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, astăzi am fost gazda unei întâlniri cu toate instituțiile subordonate Ministerului Agriculturii din județul Călărași. Au fost discuții aplicate, cu specificul fiecărei entități”.

Emil Dumitru a vorbit despre situația plăților din agricultură, despre proiecte ale guvernului pentru următorul exercițiu financiar, 2021 – 2017 și despre fondurile europene atrase de fermierii din județul Călărași: „Pentru publicul călărășean care nu mă cunoaște, sunt secretar de stat la Ministerul Agriculturii din luna noiembrie, numele meu este Emil Dumitru, și sunt din comuna Chiselet, județul Călărași. Astăzi am avut o discuție cu instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii și am discutat despre ce face Guvernul României pentru fermierii României. Vom acorda despăgubiri pentru secetă (…) pentru că este un an foarte greu, o secetă nemaiîntâlnită. Vom începe plățile în avans la data stabilită de regulament, 16 octombrie. APIA va fi pregătită să facă lucrul ăsta, AFIR va plăti toate proiectele care sunt contractate și vom încerca să îi ajutăm pe fermierii care întâmpină probleme cu birocrația (…) aici și Instituția Prefectului ne-a promis că va face o analiză a fiecărui proiect. Am prezentat și viitoarea proiecție bugetară pe ce înseamnă bugetul 2021 – 2027, aproximativ 23,8 miliarde de euro. O veste bună care trebuie să ne oblige pe toți: Ministerul Fondurilor Europene va aloca prin programul de reziliență 5,5 miliarde de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Trebuie să fim pregătiți la nivel județean, ADI Călărași să aibă proiecte tehnice pentru fiecare amenajare de irigații pentru că ele trebuie contractate, până în 2022 la finele anului, în proporție de 70%. Mărturisesc că uitându-mă pe sumele atrase de județul Călărași din fonduri europene, pe pilonul II de dezvoltare durabilă, sunt undeva la 152 de milioane de euro și 310 beneficiari. Ne-am dori să aducem mai mulți bani într-un județ care are un potențial agricol fantastic. Principalii noștri critici, dar și parteneri, sunt fermierii. Suntem datori să transformăm agricultura României dintr-o agricultură care produce materie primă într-o agricultură care să producă mâncare pentru consumatorul din România. Avem în județul Călărași câteva ferme foarte puternice, avem și industrie de procesare a cărnii, dar cred că se poate mai mult! Îmi doresc ca o dată la două săptămâni să vedeți ce discutăm și cum punem problema”.

„Le-am mulțumit (n.r. – instituțiilor deconcentrate) pentru activitatea lor din ultimul timp, mai ales că în acest an am avut parte de foarte multe provocări naturale precum seceta sau criza sanitara de CoVID-19! Totodată, le-am reamintit ca suntem aici ca să servim interesul fermierilor și trebuie să le punem la dispoziție toate resursele și expertiza noastră pentru a putea să reclădim agricultura din România!”, a declarat secretarul de stat pe pagina personală după întâlnirea cu presa.