Un adevărat scandal a fost creat în urmă cu câteva zile, la sfinţirea unei biserici din localitatea Păltiniş, judeţul Ialomiţa. Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, nu le-a permis enoriaşilor să treacă prin altar, după slujba de sfinţire, pe motiv că biserica trece printr-o perioadă de doliu şi suferinţă. Oamenii au tras concluzia că acest lucru a reprezentat o pedeapsă pentru ei din cauza invalidării referendumului.

 

 

Enoriaşii care au mers la sfinţirea bisericii din satul Păltiniş, comuna Perieți, judeţul Ialomiţa, au plecat acasă supăraţi şi indignaţi de faptul că nu au avut voie să treacă prin altar, aşa cum era tradiţia ortodoxă. După finalul slujbei de sfinţire, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, nu le-a permis persoanelor prezente la slujbă să treacă prin altar spunând că biserica trece printr-o perioadă de doliu. „Să vindecăm această rană. Această rană dureroasă a aşezământului, care e Sfânta Biserică, având în vedere această perioadă de doliu şi de suferinţă, de durere, astăzi nu se va intra în Sfântul Altar, ci îl vom lăuda pe Dumnezeu din faţa Catapetesmei. Fiind o perioadă de doliu, nu se intră în Sfântul Altar”, le-a spus episcopul enoriaşilor, la finalul slujbei. Oamenii au plecat acasă dezamăgiţi şi totodată revoltaţi pentru că nu li s-a permis să treacă prin altar, spunând că ei au suportat cheltuielile privind lucrările de renovare şi de refacere a picturilor au durat aproape zece ani. Aceştia au susţinut că nu li s-a permis intrarea în altar din cauza invalidării referendumului. Sfinţirea unei biserici este un eveniment extrem de important din viaţa credincioşilor, mai ales că, după slujba de sfinţire, conform regulilor bisericeşti, şi femeile au voie în altar.

„Credinţa e credinţă, referendumul e referendum. Ce treabă aveam noi, cu ce eram noi vinovaţi că nu s-a dus lumea la referendum?”, se întreba un enoriaş.

„Asta era problema, că nu a fost lumea la vot, la referendum. Credeam că a murit vreun părinte al lor şi de-aia trebuie să ţinem doliu la biserică. Să le fie ruşine!”, a menţionat o femeie prezentă la slujbă.

 

Dreptul la replică al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

 

Referitor la această situaţie, care a stârnit multe discuţii şi a fost mediatizată şi în presa naţională, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a transmis un drept la replică. Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a spus că biserica este în doliu nu din cauza invalidării referendumului, ci din cauza secetei din această perioadă.

„Legat de știrile apărute în presa națională și locală, în zilele de 18 și 19 octombrie 2018, despre târnosirea (sfințirea) bisericii din localitatea Păltiniș, referitor la nemulțumirea credincioșilor exprimată pe posturile de televiziune, precizăm faptul că s-a produs o mare confuzie și dezinformare a opiniei publice.

De aceea, facem următoarele precizări:

1. Toate știrile din ultimele zile amintesc tendențios despre faptul că Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu ‘a pedepsit credincioșii că nu au mers la vot’ și că din această cauză nu au fost lăsați să intre prin Sfântul Altar.

Trebuie lămurit, încă de la început, faptul că în cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale nu se amintește în niciun moment despre Referendum și nici faptul că neintratul prin Sfântul Altar ar fi o consecință a neprezentării credincioșilor la vot.

Această informație a fost indusă credincioșilor prezenți de reporterul televiziunii locale, care a și incitat la scandal, un grup de credincioși din apropierea lui. Mărturie stau toate vox-urile, care apar dintr-o singură latură la bisericii.

  1. În ceea ce privește trecerea credincioșilor prin Sfântul Altar, trebuie lămurit că acesta nu este un drept al credincioșilor, așa cum s-a lăsat să se înțeleagă de către echipa de la fața locului.

Trecerea prin Sfântul Altar este un privilegiu pe care ierarhul locului îl acordă sau nu credincioșilor prezenți la slujba de târnosire a unei biserici.

  1. Tot reporterul avid după scandal a continuat manipularea grosolană, transformând neparticiparea românilor la vot în zi de doliu, ceea ce este total neadevărat.

Este adevărat că Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a spus că Biserica trece printr-o perioadă de doliu, dar nu a făcut referire la Referendum.

Ca să lămurim și acest aspect, indus de presă, trebuie să spunem că Biserica Ortodoxă din Bărăgan este îndoliată pentru lipsa de ploaie, atât de necesară pentru grânele mult folositoare trupului. În acest context Preasfinția Sa a îndemnat la pocăință sinceră și rugăciune stăruitoare din partea tuturor preoților și credincioșilor Eparhiei, pentru ca Bunul Dumnezeu să se milostivească spre noi toți și să trimită ploaie binefăcătoare peste pământul însetat.   

  1. Știrea este unanim transmisă pe toate canalele media că revolta a fost cu atât mai mare întrucât biserica a fost construită din banii credincioșilor.

Este necesar să mai aducem o ultimă precizare legată de contribuția enoriașilor din localitatea Păltiniș, județul Ialomița.

Încă din momentul în care primul ctitor al sfântului locaș a oprit finanțarea lucrărilor de edificare, Protopopiatul Slobozia și centrul Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor și-au asumat finalizarea acestui proiect, mai ales că parohia în cauză este de categorie misionară, deci cu foarte puține resurse materiale și financiare.

Suntem surprinși totuși că o televiziune locală (online) a reușit să manipuleze televiziuni naționale respectabile, fără ca acestea să verifice veridicitatea informațiilor preluate și fără să solicite un punct de vedere al purtătorului de cuvânt al instituției noastre.”

Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

birpresesc@yahoo.ro