Vineri, 5 martie, la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași a avut loc vernisajul celei de-a doua ediții a expoziției „Eternul feminin”, în care artiștii plastici locali și din cadrul Grupului Omicron, elevi și adulți deopotrivă, s-au întrecut în a evoca vizual sărbătoarea feminității de la fiecare început de primăvară.

Cuvântul de deschidere l-a avut managerul bibliotecii, Laura Munteanu: „O nouă expozițe, o expoziție dedicată feminității, frumuseții, iubirii, primăverii. Primăvara aceasta pe care o simțim fiecare în felul nostru diferit, eu, de exemplu, mă gândeam la ea ca la un zâmbet senin care vine dinăuntrul meu. Sărbătorim femeia, ființa aceasta delicată, dar puternică, sensibilă și uneori cu tării și forțe de nebănuit. Sunt impresionată de tot ceea ce este în jurul meu. Vă mulțumesc tuturor că ne-ați dat posibilitatea astăzi să intrăm în magia aceasta care ne înconjoară”.

Nelipsită de la evenimentele de acest gen, criticul de artă Ana-Amelia Dincă a vorbit în detaliu despre operele artiștilor cuprinși în această expoziție: „Văd că expoziția este foarte bogată și în lucrări, și în prezențe noi. Este o expoziție plină de culoare, o expoziție care depășește simpla omagiere a primăverii și a zilei de 8 Martie pentru că aici artiștii continuă la fiecare apariție pe simeze să-și dezvăluie emoțiile în raport cu arta lor și particularitățile care îi definesc și cu care aceștia ne-au obișnuit de fiecare dată. Văd foarte multe nume noi în această expoziție, ceea ce mă bucură, asta înseamnă că Biblioteca Județeană este un coagulant al spiritelor iubitoare de frumos și această a doua ediție a expoziției de grup ‘Eternul feminin’ este cea care aduce încă o dată o încredere deplină a noastră în faptul că instituția aceasta nu se ocupă numai cu arta cărții, a cititului, a cuvântului, ci și cu ceea ce ține de spiritul frumos al omului. Dintr-o primă privire asupra expoziției mi-am dat seama că nimeni nu este în afara exprimării sensibilității în raport cu eternul feminin. Ideea aceasta de etern feminin este un arhetip și literar, și vizual. Încă dinaintea erei noastre, reprezentările antropomorfe atât tridimensionale, cât și bidimensionale, atât cât a ținut de evoluția și stadiul artei la vremea respectivă, sunt un plus și o definiție a vremurilor de demult. Ideea aceasta de frumos și de feminitate a evoluat spectaculos nu numai în antichitatea clasică, ci și în renaștere și, după aceea, în toate epocile artistice eternitatea, frumosul și ideea de femeie au căpătat dimensiuni dintre cele mai provocatoare. Atât în sensul pozitiv al cuvântului, dar și în sensul mai nepotrivit al unei necunoașteri a societăților care au generat astfel de sintagme. Sunt și artiști cu experiență destul de elaborată, sunt și artiști foarte tineri, dar toți amprentează această expoziție într-un mod foarte frumos”.

Lista expozanților din cadrul ediției a doua a expoziției „Eternul feminin” îi cuprinde pe, dar nu se limitează la, următorii artiști: Petronela Milea, Victor Grigore, Jimmy Stănescu, George Iulian Bădițescu, Maria Bogatu Măncianu, Ionuț Cristea, Alexa Petre, Carmen Pavel, Rodica Iacob, Dorin Manea, Mireille Popa, Laura Mara Culea, Cornel Ursu Dobrogea, Irina Otilia Anastase, Cristina Georgescu, Gabriel Smoleac, Silviu Ioan Soare, Dragoș Radu Popescu Comana, Florian Vîlsan.

Victor Grigore, expozant în cadrul ediției a doua a expoziției „Eternul feminin”, a enunțat o scurtă istorie a evoluției plastice: „‘Eternul feminin’ este la a doua ediție, este o expoziție la care participă artiști foarte diferiți. Este o expoziție deschisă tuturor oamenilor care doresc să se manifeste în acest mod, prin artă plastică. Tehnicile pe care le folosesc expozanții de azi sunt diverse: începând cu desenul în creion, colajul, acrilice, picturi clasice, ulei pe pânză, pasteluri. De-a lungul timpului, pictura a evoluat foarte mult, odată cu tehnologia. Primele picturi care sunt cunoscute, picturile rupestre, erau realizate cu oxizi. Astfel de oxizi se mai folosesc și astăzi la fabricarea materialelor pentru pictură. În schimb, au apărut și alte materiale și alte forme de expresie. La început, pictura însemna o imitare a realității, a naturii. Artiștii din antichitate sau chiar dinainte încercau să imite natura – desenau anumite plante, anumite animale, creau niște ornamente zoomorfe. Mai târziu, prin secolul XVIII, pictura a suferit o anumită modificare: pentru prima dată, artiștii au început să își exprime stările pe care le trăiau, încercau să inducă privitorului anumite stări. A fost un curent artistic, se numea ‘romantism’. Mai târziu s-a extins și în muzică, în literatură. Mai târziu, în epoca modernă, iar au suferit niște modificări ideile artiștilor și au pus accent pe expresie, dar renunțând la formă. Forma însemnând așezarea elementelor în pagină, acordurile cromatice, felul în care erau construite compozițiile. O pictură poate fi evaluată din mai multe puncte de vedere: felul în care artistul a reușit să imite obiectele pe care le reprezintă, felul în care transmite un mesaj sau induce privitorului anumite stări și tehnica pe care o folosește”.

La final, participanților le-au fost oferite diplome de participare, iar Jimmy Stănescu a încheiat recitând un poem dedicat femeilor.