Ieri, 17 mai, Poliția Română a desfășurat o acțiune pe raza a şase județe și în municipiul București, în cadrul căreia au fost efectuate 30 de percheziții la persoane și firme bănuite de crearea unui prejudiciu în valoare de 20.000.000 de lei, prin evaziune fiscală, cu mărfuri importate din China.

 

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, au efectuat, în data de 17 mai 2018, 30 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Arad, Brașov, Constanța, Dolj și Ilfov, într-un dosar penal, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Au fost vizate locuințele unor persoane bănuite că ar coordona o activitate infracțională, precum și sediile sau punctele de lucru ale unui număr de 13 societăți comerciale.

Polițiștii au efectuat verificări financiar – contabile, împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Din investigații a reieșit că, în perioada 2015 – 2017, persoanele vizate ar fi săvârșit infracțiuni de evaziune fiscală, în urma valorificării, pe teritoriul României, a unor mărfuri importate din China (electronice și accesorii gsm, produse de uz casnic și accesorii, jucării, îmbrăcăminte). Acestea ar fi folosit, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, facturi ce nu au la bază operațiuni reale, care ar fi fost derulate cu mai multe societăți comerciale de tip fantomă. Conturile bancare ale acestor firme fantomă ar fi fost utilizate pentru efectuarea de operațiuni de schimb valutar a banilor obținuți din vânzări și pentru transferul acestora către societăți din China, cu care, în realitate, nu erau derulate operațiuni de import pentru mărfurile comercializate. Prin activitatea infracțională, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 20.000.000 de lei.

În cauză, au fost puse în aplicare şase mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, pentru audieri.

În acțiune au fost angrenați polițiști cu atribuții de investigare a criminalității economice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și din județele Călăraşi, Arad, Brașov, Constanța, Dolj și Ilfov, precum și luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.