Miercuri, 3 martie, în intervalul orar 13:00 – 14:30, în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi s-au simulat mai multe intervenţii cu scopul declarat de a pregăti personalul medical pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat exerciţiul tactic de cooperare în cazul producerii unui incendiu la subsolul imobilului, fiind simulate mai multe intervenţii de salvare a persoanelor și acordarea primului ajutor.

În data de 3 martie 2021, ISU Călăraşi a desfăşurat pe parcursul a 90 de minute un exerciţiu tactic de cooperare la care au participat: forţe şi mijloace ale inspectoratului, echipaje ale Poliției Române, Jandarmeriei, Poliției Locale, cadre medicale şi reprezentanții ai Spitalului Judeţean Călăraşi.
Tema exerciţiului tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă în zona de competenţă a ISU Călăraşi şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unui incendiu cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp.
Potrivit scenariului, o persoană a avut de suferit în urma incendiului și a rămas blocată, ceea ce a impus intervenţia rapidă a pompierilor. Potrivit aceluiaşi scenariu, personalul medical şi pacienţii aflaţi la parterul imobilului au fost evacuaţi din zona care s-ar fi inundat cu fum dens în urma incendiului produs la subsolul clădirii.
Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost următoarele: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul desfăşurării exerciţiului tactic şi a capabilităţilor de intervenţie la nivelul zonei de competenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi; elaborarea concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns, precum şi concepţia de acţiune în situaţii de urgenţă; evaluarea eficienţei intervenţiei autospecialelor, a echipajului SMURD, a echipajelor de descarcerare, precum şi a necesarului de resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cu forţele proprii; evaluarea consecinţelor probabile ale surselor de risc şi pregătirea psihologică a personalului în vederea realizării unei intervenţii eficiente; organizarea cooperării între forţele participante şi stabilirea necesarului de forţe, mijloace şi echipamente specifice necesarue pentru situaţia cea mai nefavorabilă; verificarea practicabilităţii căilor de acces şi de amplasare a autospecialelor de intervenţie; verificarea eficientei procedurilor de intervenţie pentru situaţiile tactice simulate, conducerea într-o concepţie unitară a acţiunilor de intervenţie.
Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții optime, fiind bifate în mare măsură cererile scenariului de intervenție, s-au simulat mai multe proceduri de intervenţie, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru o situație reală.
Astfel de exerciții de cooperare se vor mai desfășura și în următoarele etape, în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să poată deprinde abilități eficiente de salvare în condițiile cele mai vitrege de intervenție.
Managerul Spitalului Judeţean Călăraşi, Bogdan Mihai, a declarat despre această simulare faptul că: „Pentru a putea fi pregătiți în fața unor situații neprevăzute, lucrurile trebuie făcute în cel mai serios mod cu putință. Vă pot spune că în cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași lucrurile încep să nu mai fie făcute în mod formal, doar de dragul de a fi bifate pe o listă.
Astăzi, împreună cu ISU Călărași, am făcut primul exercițiu de simulare realizat în mod real, altfel încât, în fața neprevăzutului, să putem acționa cu cele mai multe șanse de reușită. Exercițiul se alătură celorlalte măsuri pe care le-am adoptat într-un timp record (inclusiv dotarea cu senzori pentru depistarea concentrațiilor crescute de oxigen în saloanele ATI), pentru a evita apariția unor evenimente tragice”.