Decembrie, prima lună a iernii și ultima din calendarul popular este încărcată de sfinți mucenici și mucenițe, sfinți făcători de minuni  și începători ai preoției.

Totul îmbracă o haină înmiresmată, de sărbătoare și de mare bucurie.

O bucurie sfântă care coboară din cer, învăluie întreg pământul și apoi urcă din nou la cer.

Doar sfinții  au acest mare dar, de a fi mijlocitori între Dumnezeu și om.

Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, patronul spiritul al orașului nostru, numit cândva Lichirești, este un grabnic ajutător și făcător de minuni chiar și în zilele noastre.

De ajutorul și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae, s-au bucurat, de-a lungul timpului copiii, cei care în fiecare an în cea de-a șasea zi a lunii decembrie primesc daruri, tineri și vârstnici deopotrivă, sărmani, orfani, pescari, obijduiți, credincioși și necredincioși .

Meșterii zugravit au pictat chipul sfântului Nicolae atât pe pereții bisericilor, alături de cetele sfinților și ale îngerilor, precum cât și pe bucăți de lemn ori sticlă sau pe pânză pe care le-au așezat cu cinste pe peretele de răsărit al casele lor și ale semenilor lor.

O astfel de icoană, deține și Muzeul Dunării de Jos în colecțiile sale.

Icoana praznicală care-l înfățișează pe Sfântul Nicolae propovăduind Evanghelia, a fost pictată pe suport de lemn, la începutul secolului XIX.

Icoana este extrem de prețioasă chiar dacă dimensiunile acesteia nu sunt impresionante, este mai degrabă o iconiță, care are lungimea de 13 centimetri și lățimea de 11 centimetri.

Este bine păstrată, iar starea de conservare este bună.

Icoana este înregistrată cu numărul de inventar 27246, și face parte din categoria obiectelor de cult.