Muzeul Dunării de Jos Călăraşi propune pentru această lună o piesă inedită, cu dublă reprezentare a unei divinităţi a pantheonului greco roman – Nemesis. În mitologia greacă era cunoscută drept zeiţa răzbunării, care pedepsea crimele, asigurând echilibrul dintre bine şi rău prin aplicarea principiului Nimic prea mult ce apare pe frontispiciul templului din Delphi.
Zeiţă a norocului şi a ghinionului, ea veghea destinul tuturor şi se îngrijea de păstrarea măsurii în toate, pedepsind orgoliul excesiv şi îndrăzneala umană de a-ţi depăşi condiţia cosmică.
Romanii au preluat cultul grec pentru Nemesis, transferând asupra ei atributele zeiţei locale Fortuna, devenind astfel, patroana generalilor imperiali şi a gladiatorilor.
Piesa a fost descoperită în anul 2005, în cadrul cercetărilor sistematice de la Durostorum – Ostrov(Ferma 4) de colegul nostru Dan Elefterescu.
Statueta este realizată din pastă de lut foarte fină, de culoare galben – cărămizie, densă, având înălţimea de 14,4 centimetri şi lăţimea de 5,5 centimetri, fiind goală pe dinăuntru.
Lucrată în stil provincial roman, piesa datează din secolele II-III după Hristos. În cadrul grupului statuar, sunt reprezentate busturile a două personaje feminine, cu aspect de hermă, identice, aşezate pe un tron. Pentru obţinerea lor a fost folosit acelaşi tipar.
În diversele reprezentări de pe alte artefacte romane descoperite în ţară (Tomis, Apulum, Sarmisegetusa) Nemesis este înfăţişată ca o femeie serioasă, cu un bici, o sabie, o pereche de hăţuri sau o balanţă în mâna stângă.
Expusă în cadrul expoziției de bază de la Secţia Arheologie a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi (număr inventar 56249) ea poate fi vizionată zilnic conform programului de vizitare (de luni până vineri, între orele 08:00 şi 16:00, şi sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00).