În data de 30 octombrie 2019, între orele 13:00 şi 14:30, la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi a avut loc vernisajul expoziţiei „Artă şi ambient la Durostorum”.

Durostorum( Silistra, Bulgaria), este una din cele mai cunoscute aşezări romane din Moesia Inferior, de la începutul secolului al II-lea fiind şi sediu de legiune.

Odată cu instalarea legiunii a XI-a Claudia la începutul veacului al II-lea (adusă din Pannonia cu ocazia războaielor dacice, influenţele occidentale fiind vizibile în cultura materială a perioadei de început a aşezării), Durostorumul devine unul din cele mai importante centre de producţie ceramică a limes-ului dunărean.

Într-o zonă aflată la aproximativ 2,5 kilometri de castru, pe teritoriul României, se găsesc ruinele unei aşezări civile, cu caracter preponderent meşteşugăresc, ale cărei legături incontestabile cu Durostorumul, nu ne sunt deocamdată definite.

„În decursul celor peste cinzeci de ani de cercetări de teren completate de la începutul anilor nouăzeci şi de cercetări sistematice, din zonă au fost recoltate peste 15.000 de artefacte (am luat în calcul numai piesele din depozitele muzeului nostru). Printre acestea, normal, se găsesc numeroase piese ce ilustrează viaţa spirituală a locuitorilor şi implicit a manifestărilor religioase. Ele demonstrează impunerea categorică a religiei oficiale a Romei, datorită stabilirii în regiune a coloniştilor civili şi militari romani”, au menţionat reprezentanţii Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

Expoziţia este deschisă până în luna ianuarie a anului viitor.