Grupul OMICRON, format din artiști plastici locali, a expus miercuri, 4 martie, la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi, o serie de lucrări inspirate de subiectul feminității și dedicate acestuia. Victor Grigore, ghidul grupului, spune că este prima expoziție organizată sub această denumire și că, deși nu au un plan clar de acțiune, ei încearcă să realizeze cât mai multe manifestări de o calitate bună. Membrii grupului sunt pasionați de mai multe ramuri ale artelor vizuale cum ar fi pictura, caricatura și fotografia.

„În afară de membrii grupului OMNICRON, alături de noi întotdeauna există și invitați, aceștia fiind toți oamenii din oraș care simt nevoia să se exprime sub această formă. Diferența dintre un artist profesionist și un artist amator nu se face pe baza diplomelor, diferența o fac publicul și amatorii de artă, dar, în primul rând, un artist profesionist este unul preocupat în cea mai mare parte a timpului de acest domeniu. În expoziția de astăzi (n.r. – miercuri, 4 martie), cea mai bună expoziție din ultimii ani din Călărași, chiar dacă sunt mai puțini expozanți, toți au fost preocupați de calitatea lucrărilor, de tehnică”, a afirmat Victor Grigore despre eveniment.

Cuvintele de apreciere la adresa artiștilor au venit din partea criticului de artă Ana-Amelia Dincă, aceasta nominalizând fiecare artist în parte atunci când a vorbit despre lucrările expuse.

 „Victor Grigore expune lucrări de dimensiuni mari, care urmăresc prin corelarea masculinului și femininului trăirile interioare ale omului. A avut acum o schimbare de stil în două dintre lucrări, făcând o reprezentare interesantă a psihologiei. Dorin Manea are două lucrări foarte aerate, care nu abundă de culoare, accentele fiind puse acolo unde trebuie. Compozițiile nu sunt simple, dar artistul face ca expresivitatea să fie ușor de cuprins cu privirea. Observ interesul lui pentru perspectivă, pentru proporțiile umane. Silviu Ioan Soare și-a schimat tehnica, are trei lucrări care evocă transformările feminine care transmit un mesaj vizual coerent. Otilia Anastase are o serie de îngeri cu conotații feminine. Nu știu dacă îngerii sunt de sex masculin sau feminin, dar ea expune mereu cu această tematică care să ne ducă cu gândul la feminitate. Carmen Pavel este foarte interesantă în zona decorativă. Mi-a plăcut foarte mult lucrarea ‘Ceai’, în care trei personaje stau și servesc ceaiul, o lucrare foarte complexă, echilibrată și armonioasă. Mireille Astrid Popa are lucrări foarte delicate. Ne încântă cu două lucrări care au o expresivitate maximă, o coerență a desenului în zona fantasticului. Elena Florea are două compoziții diferite, una care merge spre sentiment și o lucrare despre frumusețea cireșilor care înfloresc în Japonia. Sorin Tofan încă sărbătorește Dragobetele. Are o compoziție foarte bine gândită, la limita dintre o lucrare de factură modernă și accentele naive. Bianca Drăgănescu e o tânără artistă care expune un portret care merge în zona fantasticului. Spațiul miraculosului o caracterizează și dă măsura preocupărilor sale în zona expresiei plastice. Jimmy Stănescu nu se lasă mai prejos. Ne dăm seama că diferența dintre lucrările sale evocă acele căutări inerente artistului plastic. Bianca Felicia Bratu, o tânără doritoare de a se afirma în artele plastice, ea evoluează ușor-ușor, încearcă să descopere această zonă destul de dificilă a creației plastice”, a declarat Ana-Amelia Dincă.

În finalul evenimentului, artistul grafic Jimmy Stănescu a oferit câte o diplomă tuturor artiștilor care au expus.