Primăria Municipiului Călărași este beneficiara finanțării proiectului „Eroi călărăşeni la Centenar” de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul măsurilor pe care Guvernul României le-a întreprins cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri (1918-2018). Implementarea acestui proiect a revenit reprezentanţilor Muzeului Municipal Călărași, care, alături de colegii de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași și Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița, au realizat fotografiile necesare acestei expoziții.

Expoziția de fotografie cu imagini ale monumentelor și operelor comemorative de război edificate în județul Călărași, în memoria eroilor din Primul Război Mondial, a fost deschisă simultan în Călărași și Oltenița pe 1 decembrie, la Razgrad, Bulgaria, pe 7 decembrie, iar în data de 17 decembrie 2018 va fi deschisă în orașul Călărași din Republica Moldova. Cele trei orașe sunt înfrățite cu municipiul Călărași.

Expoziția cuprinde 30 de panouri cu 29 de fotografii ale unor monumente și opere comemorative și o hartă pe care sunt identificate, printr-un simbol, localitățile în care sunt edificate monumentele. Monumentele sunt opere ale unor sculptori români cunoscuți pentru activitatea lor în acest domeniu: Dumitru Mățăoanu, Iordănescu Ioan, Spiridon Georgescu, Teodor Burcă, Vasile Ionescu Varo.

„Unele monumente sunt mai impozante, cum ar fi cele din Oltenița, Călărași, Unirea, Budești, Fundulea, Chiselet, Dor Mărunt, Lehliu, Șoldanu, Tămădău Mare, Ulmeni, altele sunt mai simple, precum cele din Belciugatele, Dorobanțu, Răzvani, Dragoș-Vodă, Ștefănești. Realizarea lor a reprezentat și reprezintă semne ale cinstirii memoriei celor care au făcut sacrificiul suprem pentru ca România să devină și să rămână Mare, iar prezentarea lor în această expoziție este un modest omagiu adus de călărășeni Centenarului Marii Uniri”, a transmis Muzeul Municipal Călăraşi, pe o reţea de socializare.