Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Călăraşi, găzduieşte în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, expoziţia foto – documentară “IN MEMORIAM – Deportaţii în Bărăgan”.

Expoziţia, realizată cu sprijinul Muzeului Municipal Călăraşi, Biroului Judeţean al Arhivelor Naţionale Călăraşi şi al Bibliotecii Judeţene “Alexandru Odobescu” din Călăraşi, a avut vernisajul vineri, 24 noiembrie, în prezența călărășenilor care au găsit în câmpia Bărăganului a doua casă.

Deportarea în Bărăgan a fost o acţiune de amploare, de „dislocare” întreprinsă în anii ‘50 de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forţat în Câmpia Bărăganului populaţia care locuia pe o rază de aproximativ 25 de kilometri de graniţa cu Iugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş – Severin şi Mehedinţi.

Deportarea populaţiei declanşată în noaptea de 18 iunie 1951 a surprins chiar şi în lumea agresivă a acelor ani prin amploarea şi brutalitatea cu care au fost transformaţi mii de oameni nevinovaţi din Banat şi Oltenia,în populaţie cu domiciliu obligatoriu.

“IN MEMORIAM – Deportaţii în Bărăgan” își doreşte să supună atenţiei vizitatorului documente de arhivă şi documente fotografice, care prezintă aspecte din viaţa cotidiană a populaţiei din aşa-zisele sate noi precum Dîlga, Dropia, Ezerul, Movila Gâldăului, Olaru, Pelicanu şi Salcâmi.