În data de 28 aprilie 2021, începând cu ora 11:00, în sala „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, a avut loc deschiderea expoziției „Remember to Resist. Memoria Genocidului Romilor din România” – Proiect derulat de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit, în parteneriat cu Institutulu Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel.
Expoziția documentează în special memoriile celor câțiva supraviețuitori și martori încă în viață ai acestor crime. Conceptul expozițional cuprinde informații istorice, imagini cu documente, memorii, fotografii personale ale supraviețuitorilor.
La deschidere au fost prezente rude ale supraviețuitorilor și martori încă în viață care au vorbit despre sutele de mii de romi deportați, gazați, împușcați sau uciși prin înfometare. Au susținut alocuțiuni: Cristina Pătra – inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Călărași, Daniel Melente – inspector școlar general adjunct al ISJ Călărași, Daniel Stancu – consilier în cadrul Consiliului Județean Călărași, Alin Ceacărescu – reprezentant Organizație Non- Guvernamentală – Partida Romilor, Sebaidin Rusen – Asociația Plural, Dumitru Trampă – fiu al unei familii de deportați și Rădița Cătălan – fiica unei familii de deportați.
Moderatoarea evenimentului a fost Irina Ilisei, președintele Asociației Plural.
Parteneri la nivel local sunt Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași.
Expoziția prezintă nu doar contextul istoric, dar și analizează modul în care autoritățile statelor implicate, comunitatea romă și rudele supraviețuitorilor se raportează la acest trecut.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 26 aprilie – 9 mai 2021 la Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași cu programare la numărul de telefon 0726/119.328.