Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă invită la vernisajul expoziţiei „RomânIA”. Evenimentul va avea loc astăzi, 22 iunie, începând cu ora 11:00, la sediul muzeului din strada Progresul, nr. 4. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 22 iunie – 22 iulie.

Sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, Ziua Universală a Iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante ca fiind cea mai importantă piesă din componența costumului popular. În anul 2013, comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus ca ia să devină brand de țară. În același an, în ziua sărbătorii de Sânziene a organizat pentru prima dată Ziua Universală a Iei, eveniment care în scurt timp a devenit global, fiind astăzi sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente.

Ia reprezintă o adevărată matrice culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Elementele de bază din compoziția iei sunt umărul (cusătura ce unește mâneca de părțile din față și spate ale iei), încrețul, altița (bandă lată, bogat decorată pe mânecă care este elementul definitoriu al modelului și care nu se repetă în nici o altă parte a iei), râurile (benzi drepte sau oblice pe piept și mâneci) și bibilurile sau cheițele (cusăturile de îmbinare a bucăților de material). Despre modelele broderiilor și podoabelor precizăm că acestea diferă de la o zonă la alta. Importanța acestei zile este dată de nevoia noastră de întoarcere la origini.