Muzeul Dunării de Jos Călăraşi a găzduit, la finele săptămânii trecute, vernisajul expoziţiei de artă plastică „Simboluri ale Marii Uniri”. La eveniment au fost prezenţii artiştii plastici care au expus, iubitorii de artă şi de cultură, managerul Muzeului Dunării de Jos, Valentin Parnic, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi, Sorin Danciu, criticul de artă Ana Amelia Dincă şi reprezentanta Cenaclului Phoenix Călăraşi, Rodica Iacob. Proiectul face parte din programul „Centenarul Marii Uniri”, derulat de Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

 

Lucrările din cadrul acestei expoziții au fost realizate de către artiști plastici contemporani, care au portretizat atât personalități care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri din 1918, din toate provinciile istorice ale României Mari, cât și oameni obișnuiți, populația civilă, eroi sau luptători din Primul Război Mondial care, știut sau neștiut, au contribuit la realizarea Unirii.

 

Încă două expoziţii dedicate Centenarului, la Muzeul Dunării de Jos

 

Directorul muzeului, Valentin Parnic, a declarat: „Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să participaţi la această expoziţie şi că aţi răspuns iniţiativei noastre de a organiza şi o expoziţie de artă plastică dedicată Centenarului. Aceasta este doar prima manifestare din luna aceasta, din cadrul Centenarului. Pe 21 noiembrie o să avem în foaierul Consiliului Judeţean, expoziţia Zestrea Călăraşiului’, care face parte din proiectul CJ 10 pentru Centenar’, iar pe 29 noiembrie vă invit să participaţi la deschiderea expoziţiei 1914-1918, drumul spre unire’”. 

 

Amelia Dincă: „Merită să apreciem toţi artiştii expozanţi, să îi felicităm”

 

Criticul de artă Ana Amelia Dincă a afirmat: „Expoziţia aceasta reuneşte 16 artişti, consacraţi deja, care au viziuni plastice. Şi de data aceasta s-au adaptat la temă, lucru ce este dificil sau uşor pentru un artist plastic. Toţi artiştii au expus sub semnul Marii Uniri şi şi-au adaptat viziunea la această temă într-un mod aproape glorios pentru că fiecare dintre ei a ales numai personalităţi care au marcat momentul 1918, pe care au încercat să le reprezinte într-un mod  realist, dar şi prin tehnici diferite, care să definească şi stilul artistului respectiv. Sunt şi artişti care au interpretat portretul fără să se îndepărteze de caracterul modelului. Iată că artiştii noştri călărăşeni sunt de talent şi întotdeauna când sunt provocaţi sub auspiciile unei tematici, ei fac faţă într-un mod foarte frumos. De asemenea, mulţi dintre artiştii expozanţi au reprezentat simboluri ale Marii Uniri, pentru a permite o interpretare mai largă a momentului de la 1918. Fiecare artist, prin viziunea personală, şi-a dedicat creaţia ultimilor ani sau creaţia de-o viaţă momentului din 1918. Tehnicile pe care artiştii  le-au abordat sunt foarte interesante, diverse. Acuarela, pictura în ulei, pastelul şi simbolurile selectate sunt unele dintre cele mai frumoase detalii. Nu este neglijat nici momentul Războiului de la 1918 şi constat că în expoziţie sunt prezente şi lucrări realizate cu elemente de realism, de un desen coerent şi foarte expresiv. Merită să apreciem toţi artiştii expozanţi, să îi felicităm. Sunt foarte încântată, pentru că implicarea lor într-o astfel de tematică este una care a reuşit într-un mod foarte frumos, fără să pună în umbră talentul fiecăruia dintre ei şi fără să îi îndepărteze de la stilul pe care îl practică în mod consecvent în intimitatea atelierului lor”.

Printre artiştii expozanţi se numără: Cornel Iuracu, Cornel Ursu, Aura Giurcă, Dorina Cântă-Bine, Niculae Dumitru, Jimmy Stănescu, Petronela Mirea, Antonio Cerpa, Nestor Damaso del Pino, Silviu Ioan Soare, Rodica Iacob, Valerie Blanche, Victor Grigore şi Clara Stan.