Sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 11:00, Muzeul Municipal Călăraşi a găzduit vernisajul expoziţiei „subtilităţi”, ce cuprinde lucrări din sticlă ale Mariei Măncianu Bogatu. Artista este cunoscută în ţară şi în străinătate atât pentru realizările plastice remarcabile, cât şi pentru cele din sticlă. Printre lucrările expuse se numără: „Martor”, reprezentând imaginea martorului în faţa căreia se descătuşează spiritul; „Armură cu ştaif”, reprezentând o rochie ce poate fi o protecţie a interiorului de lumea viciată a exteriorului, dar şi o armă a feminităţii; „Mărturie fără ecou”, reprezentând o introspecţie în zona întrebărilor existenţiale a universului interior.

Maria Măncianul Bogatu s-a născut în data de 17 ianuarie 1960, în comuna Grozeşti, judeţul Iaşi. În anul 1979 a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, clasa de pictură şi tapiserie. În anii 1980, 1984 şi 1985, a participat la cursuri private cu pictorul Aurel Nedel, în Bucureşti. În 2015, a devenit licenţiată la UNArte Bucureşti, România, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, specializare sticlă. Un an mai târziu a devenit membră a Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative Bucureşti, iar în 2017 a absolvit masterul la UNArte Bucureşti, România, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, specializarea sticlă. În prezent, trăieşte şi lucrează în municipiul Călăraşi.

În cei peste 40 de ani de activitate în domeniul artelor plastice a avut numeroase participări la expoziţii de grup, ori personale, atât în ţară, cât şi în afara ei.

Recenta expoziţie a adus privitorilor câteva realizări remarcabile, obiecte decorative din sticlă. Lucrătura finaă, combinaţiile din sticlă şi ceramică dovedesc deopotrivă talentul artistei, pasiunea, aplecarea asupra detaliilor, combinarea măiastră a culorilor.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 10 octombrie 2019, de luni până vineri, între orele 09:00 – 17:00, la Muzeul Municipal, str. 1 Decembrie 1918, nr. 3-5.