Ziua Culturii Naționale a fost serbată miercuri și la Muzeul Municipal Călărași, unde în centrul atenției a fost expoziția de fotografii realizate de Florin Rădulescu, directorul muzeului. Pasionat nu doar de istorie, ci iată că și de fotografie, și cu o activitate în domeniu de cel puțin 17 ani, Florin Rădulescu povestește că este atras de felul în care cade lumina pe obiecte, pe oameni sau în ochii unui animal și spune că „lumina nu are nevoie de cuvinte pentru a ne transmite emoții”.

Florin povestește că a folosit diverse dispozitive pentru a fotografia, de la clasicele aparate cu film, precum Smena 8 sau Praktica, până la telefoane mobile, indiferent de rezoluția camerelor acestora. El încă nu se consideră profesionist, declarând că nu este fan al aparatelor foto premium, în prezent renunțând complet la un astfel de dispozitiv dedicat în favoarea camerei foto de pe telefonul personal.

Rădulescu spune că nu are un subiect preferat, apreciază în mod egal fotografiile color și pe cele alb-negru, urmărește jocul dintre lumini, umbre și reflexii și, uneori, captează imagini cu ajutorul unuia dintre avioanele care efectuează tratamente împotriva țânțarilor.

Întrebat cum reacționează atunci când munca îi este folosită fără permisiune, directorul Muzeului Municipal răspunde că se adaptează în funcție de situație: „Am pus-o pe seama neștiinței, a unei greșeli și am trecut mai departe. Mi-am făcut datoria și i-am anunțat. Nu am trecut la faza justiției.” În cadrul răspunsului său, Florin Rădulescu amintește de un moment rușinos pentru Consiliul Județean, când munca i-a fost folosită fără acord: „Am judecat situația altfel. Consiliul Județean era beneficiarul unor fonduri europene. Dacă eu l-aș fi dat în judecată (…) nu ar mai fi putut obține fondurile din cauza procesului pe drepturi de autor”.

În loc să îi acționeze în instanță pe inițiatorii proiectului, acțiune la care avea tot dreptul, Florin Rădulescu i-a contactat pe aceștia și le-a cerut să includă în proiect un act adițional în care să se declare autorul fotografiei.

În concluzie, este mai puțin important aparatul folosit, căci imaginea se formează mai întâi în mintea fotografului și, după cum spune și Florin, într-o zi „doar voi clipi din ochi și imaginea va ajunge unde trebuie”.