Caravana pentru control gravide și mame aflate în risc a vizitat, în perioada septembrie 2019 – februarie 2020 – 12 localități din cinci județe ale ţării, cu frecvența o localitate pe săptămână: Clejani, Buturugeni și Florești, din județul Giurgiu; Bărbulești, Ţăndărei și Traian, din județul Ialomița; Năsturelu, din județul Teleorman; Spanțov, Gălbinași și Modelu, din județul Călărași; și Piteasca și Sintești, din județul Ilfov. Cele mai multe gravide beneficiare au fost în județele Ialomița – 76 de gravide și în județul Giurgiu – 51 de gravide. Au existat și localități cu puține gravide care s-au prezentat la control la prima vizită sau cu un număr mic de gravide prezente în localitate (chiar dacă erau înscrise pe lista medicului de familie sau a mediatorului sanitar, erau plecate în alte localități sau în străinătate), și reprezentanţii Caravanei au fost nevoiți să excludă acele comunități pentru revenire.

Consultațiile s-au desfășurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localitățile vizitate, cu ajutorul medicilor de familie, asistenților comunitari și mediatorilor sanitari și al primăriilor care au pus la dispoziție spațiile aflate în administrarea lor.

În total au fost efectuate 226 de controale pentru 193 de gravide, din comunități defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii și ecografie de specialitate, în funcție de gradul de graviditate în care se aflau. 33 dintre ele au beneficiat de control de câte două ori, adică aproximativ 17% dintre ele. Cele mai multe dintre gravidele beneficiare erau în trimestrul III de sarcină și au născut până la a doua vizită a caravanei în localitatea lor.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 13 și 43 de ani, cu o medie în jur de 22 – 23 de ani, dar gravide care se aflau deja la a treia sau a patra sarcină la această vârstă.

Recordurile absolute și cazuri particulare au fost următoarele: gravidă de 31 de ani, care era deja bunică; femei care au născut primul copil la 12 ani; zece cazuri de gravide la 13 – 14 ani (5%); gravide minore, de 16 – 17 ani, aflate la a doua sarcină sau a treia sarcină; 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină; 80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat şcoala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete, aveau nevoie de sprijin pentru a înțelege ce scrie în fişa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

„Au fost și câteva cazuri speciale, în care s-au depistat sarcini oprite din evoluție, sarcină gemelară, afecțiuni ale fătului sau probleme cu privire la lichidul amniotic sau risc de naștere prematură. De fiecare dată, echipa medicală a oferit indicații pentru analize/controale suplimentare sau intervenții terapeutice, după caz. De asemenea, au fost câteva cazuri când gravidele au fost atenționate de risc de diabet gestațional sau tensiune arterială ridicată, li s-a explicat situația și au fost îndrumate către controale de specialitate”,  a declarat coordonatorul proiectului, Adina Clapă.

Deplasările Caravanei pentru control gravide au fost următoarele: Clejani (Giurgiu) – 17 gravide; Bărbulești (Ialomița) – 11 gravide; Năsturelu (Teleorman) – şapte gravide; Spanțov (Călărași) – 11 gravide; Piteasca (Ilfov) – trei gravide; Ţăndărei (Ialomița) – 11 gravide; Gălbinași (Călărași) – şapte gravide; Buturugeni (Giurgiu) – opt gravide; Sintești (Ilfov) – şase gravide; Clejani (Giurgiu) – 20 gravide (12 revenire); Bărbulești (Ialomița) – 18 gravide (trei revenire); Spanțov (Călărași) – 12 gravide (trei revenire); Gălbinași (Călărași) – şapte gravide (două revenire); Ţăndărei (Ialomița) – 13 gravide (cinci revenire); Modelu (Călărași) – zece gravide; Traian (Ialomița) – 18 gravide; Florești (Giurgiu) – 11 gravide; Buturugeni (Giurgiu) – nouă gravide (două revenire); Năsturelu (Teleorman) – opt gravide; Bărbulești (Ialomița) – 19 gravide (şase revenire).

Asociația Prematurilor a dat startul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor și a Mamelor cu risc, cu sprijinul finanțării oferite de Kaufland România prin programul În Stare de Bine și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

Despre proiect

 

Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii și cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achiziționat pentru derularea proiectului este dotat cu sonda abdominală și vaginală, ceea ce permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât și eventuale malformații ale fătului.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc în România înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute.

Proiectul vizează creșterea șansei la viață și sănătate pentru copiii din localitățile rurale defavorizate din județele menționate printr-o intervenție care țintește principalele cauze ale mortalității infantile: lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii; lipsa de informare cu privire la îngrijirea în sarcina și îngrijirea nou-născutului; nașterea prematură și deficiențele sistemului sanitar românesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-născuți aflați în risc.

Conform datelor Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017, 1.360 de nou-născuți au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9,5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 de mame (22%), au fost efectuate mai puțin de patru controale, iar alte 358 de femei (26,3%) nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii.

Deși studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternitățile nu pot să modifice această situație decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au supraviețuit primului an de viață.