Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că recoltatul la orz continuă la nivelul țării și s-a extins în județele Arad, Călărași, Constanța, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Tulcea. Din cauza fenomenelor meteorologice, fermierii călărăşeni au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte recoltatul culturii de orz, astfel că producţiile vor fi mai scăzute faţă de cum se aşteptau agricultorii.

Cele mai mari suprafețe unde s-a adunat producția de orz se regăsesc în județele Dolj, Olt și Ialomița, iar până în prezent a fost recoltat o pondere de 13% din suprafața totală cultivată cu orz la nivelul întregii țări. Ministrul demisionar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a fost prezent săptămâna trecută la Călăraşi, în zonele unde fenomenele meteorologice au afectat culturile de orz. De altfel, acesta a mers pe terenul agricol unde se realiza procesul de recoltare a orzului, a stat de vorbă cu fermierii călărăşeni, le-a ascultat problemele cu care ei se confruntă şi a vizitat şi alte culturi.
“La acest moment, apreciem că printr-o recoltare atentă, datorită tehnologiei performante, sunt create premisele pentru a nu se înregistra pierderi de producție la culturile de orz și în zonele în care și-au făcut apariția fenomene meteorologice nefavorabile”, a precizat ministrul demisionar al Agriculturii, Petre Daea, care s-a deplasat marți, 20 iunie, în județul Călărași, la câțiva fermieri aflați în plină campanie de recoltare. Totodată, alături de Petre Daea a fost prezent şi directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Călăraşi, Ion Stan. Potrivit directorului DAJ, în campania agricolă 2017 au fost însămânţată cu orz o suprafaţă de 25.656 de hectare, fiind recoltate până la finele săptămânii trecute în jur de 4.500 de hectare cu orz. Deşi fermierii călărăşeni estimau să obţină o medie de 6.000 de kilograme de orz la hectar, din pricina ploilor şi vântului puternic care au pus la pământ cultura de orz, agricultorii vor obţine o medie de aproximativ 4.700 de kilograme la hectar.
“Din cauza fenomenelor meteorologice din ultima vreme, cultura de orz a fost culcată foarte mult, terenul a fort moale şi astfel fermierii au întâmpinat ceva probleme la recoltatul acestei culturi. Se recoltează foarte greu cultura de orz. Domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost săptămna trecută, pe zona Dragalina, unde a stat de vorbă cu Sorin Constantin, administratorul firmei SC Agrocons SRL, cu directorii de unitate, mecanizatori, dar şi cu alţi fermieri din judeţul nostru. Acesta a stat în judeţul nostru aproximativ patru ore, timp în care a vizitat cultura de orz, dar şi solele de floarea soarelui şi grâu şi s-a interesat de problemele agricultorilor călărăşeni”, a precizat Ion Stan, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Călăraşi.