Festivalul Internaţional de Poezie “Zilele Nichita Stănescu”, ediţia a XII-a, eveniment prins în calendarul activităților dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, se va desfășura, în perioada 22 martie – 15 aprilie, în orașul de pe malul Borcei, la inițiativa Primăriei Municipiului Călărași, în parteneriat cu Asociația Culturală Apollon – România și Muzeul Municipal Călărași.

 

Festivalul este structurat în două etape. Prima etapă se va desfășura în data de 22 martie 2018, începând cu ora 15:00, la sediul Muzeului Municipal Călărași. Aceasta presupune lansarea concursului, o expoziție de artă plastică și spectacolul de muzică și poezie „Nichita Stănescu aduce Basarabia și Bucovina acasă”. Spectacolul va fi prezentat de președintele Asociației Apollon scriitorul George Călin – ambasador cultural Convenția ONU Geneva.

Cea de-a două etapă constă într-un concurs ce cuprinde patru secțiuni. Acestea sunt: creaţie literară – poezie pentru elevi, grafică pentru elevi “Vis cu Nichita”, „Viaţa şi opera poetului Nichita Stănescu”, recitare din creaţia poetului Nichita Stănescu. Toate se vor desfășura conform unui regulament. Lucrările participante vor fi comunicate în perioada 22 – 31 martie 2018. Vor fi implicați elevi și cadre didactice din instituțiile de învățământ călărășene și jurizarea se va realiza de către oameni de cultură din țară și din străinătate.

 

Secţiunea de creaţie literară – poezie pentru elevi

 

La această secţiune pot participa numai elevi, indiferent unde sunt stabiliţi în lume.

Toate textele se trimit în perioada 22 – 31 martie 2018, la adresa de e-mail a revistei Apollonro.tv.kalin@gmail.com (câte 5 – 12 poezii în limba română, în document word, A4, Times New Roman 12, la 1 rând, obligatoriu cu diacritice), însoţite de o fotografie bust a autorului. Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, textele în cauza nu vor intra în concurs. Textele participante la concurs nu trebuie să mai fi fost publicate anterior (pe suport de hârtie sau on-line). Nu este permisă mediatizarea textelor pe parcursul desfăşurării concursului, chiar dacă nu va exista şi un vot al publicului. Concurenţii vor trimite în e-mail numele şi adresa de domiciliu, pentru trimiterea premiilor, după concurs.

Jurizarea se va face în perioada 31 martie – 5 aprilie, urmând ca premierea să se facă la Muzeul Municipal Călăraşi în data de 12 aprilie 2018.

Se vor acorda următoarele premii: diplome; publicarea în revista Apollon şi Apollon Junior; cărţi; promovare pe site-urile partenere.

Preşedintele juriului este poetul Vasile Căpăţână (Republica Moldova), vicepreşedintele este Victoria Milescu (România), iar  membrii juriului sunt: acad. Vasile Tărâţeanu (Ucraina), Cătălina Stroe (Canada), Victor VoinicescuSotski (Franţa), Geo Călugăru (România).

 

Secţiunea de grafică pentru elevi „Vis cu Nichita”

 

La această secţiune pot participa numai elevi români, indiferent unde sunt stabiliţi în lume.

Toate lucrările de grafică se trimit prin poştă sau personal în perioada 22 martie – 10 aprilie, la Muzeul Municipal Călărași. Se poate concura cu 3 – 4 lucrări de grafică, realizate în format A4, însoţite, în plic, de o fotografie bust a autorului, numele şi adresa de domiciliu, pentru trimiterea premiilor, după concurs. Jurizarea se va face pe data de 12 aprilie 2018, urmând ca premierea să se facă la Muzeul Municipal Călăraşi în aceeași zi 12 aprilie 2018.

Premiile care se vor acorda sunt: diplome; publicarea în revista Apollon şi Apollon Junior; cărţi; promovare pe site-urile partenere.

Preşedintele juriului este Paul Mecet (România), vicepreşedintele este Ion Hultoană (România), iar membrii juriului sunt: Ecaterina Mihai (România), Nicolae Petrache (România), Marian Răducu (România), Vasile Szolga (România), Florin Rădulescu (propunere Călăraşi, România).

 

Secţiunea „Viaţa şi opera poetului Nichita Stănescu”

 

La această secţiune pot elevii de la toate unităţile de învăţământ. Concursul va avea loc în data de 12 aprilie 2018, ora 12.00 la Muzeul Municipiului Călăraşi. Jurizarea se va face pe loc, urmând premierea.

Premiile care se vor oferi sunt: diplome; publicarea în revista Apollon şi Apollon Junior; cărţi; promovare pe site-urile partenere.

Preşedintele juriului este George Călin (România), vicepreşedintele este Ion Văduva (România), iar membrii juriului sunt: Eliza Roha (România), prof. Oana Raluca Rusan (România).

 

Secţiunea de recitare din creaţia poetului Nichita Stănescu

 

Pot intra în concurs elevi de la unităţile de învăţământ din municipiul Călăraşi.

Secţiunea va avea loc în data de 12 aprilie 2018, ora 14:00, la Muzeul Municipal Călăraşi.

Jurizarea se va face pe loc.

Premiile acordate sunt: diplome; publicarea în revista Apollon şi Apollon Junior; cărţi; promovare pe site-urile partenere. Preşedintele juriului este George Călin (România), vicepreşedintele este Ion Văduva (România), iar membrii juriului sunt: Geo Călugăru, Alexandru Bulandra şi Titi Damian (România).