În ziua de vineri, 9 aprilie, președintele interimar al PNL Călărași, deputatul Emil Dumitru, alături de senatorul Ciprian Pandea și de prefectul Valentin Barbu, a organizat o conferință de presă în care a fost dezbătut subiectul bugetului orașului, dar și cel al județului, bugete care au fost supuse la vot pe 12 aprilie. Aceștia l-au avut ca invitat pe Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Pentru început, Marius Micu, propunerea PNL pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, s-a prezentat și și-a prezentat planurile de activitate pentru această funcție: „Sunt Marius Mihai Micu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt propunerea filialei PNL Călărași. La bază sunt cadru didactic în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală, care are o filială și în județul Călărași, în orașul Călărași. Vin în calitate de prodecan; pe lângă activitatea mea, care presupune activitate didactică și de cercetare, am fost reprezentant al Mediului Asociativ la nivele național și președinte al Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România. Prin prisma acestei poziții, am ocupat și poziția de vicepreședinte al Federației Naționale Pro Agro. În cadrul ministerului, portofoliul meu constă în ceea ce privește Direcția de Politici Agricole din sectorul vegetal. Reprezint tot ceea ce înseamnă partea de vegetal și subcomponente, am și formarea profesională, adică liceele agricole în coordonare și componenta de cercertare din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Pe lângă acestea, am în coordonare și alte instituții, printre care ANF, Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, Oficiul Național al Viei și Produselor Viticole, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor și Banca de Gene. Vă asigur de profesionalism și de faptul că toate demersurile pe care am să le întreprind și am să le susțin vor fi în interesul fermierilor; cunosc foarte bine problemele cu caracter național și în special pe cele din zona Călărași, acesta fiind un județ cu profil agricol.

Apoi discuția s-a mutat spre bugetul alocat Consiliului Județean și cel alocat de către CJ localităților din județ. Despre acestea, deputatul Emil Dumitru a spus că instituția Consiliului Județean Călărași a primit în 2020 în jur de 140 de milioane de lei. În 2021, alocarea bugetară pentru această instituție este de circa 151 de milioane de lei, mai mult cu 9,2%, explică deputatul.

Apoi Dumitru a vorbit despre direcțiile de dezvoltare ale agriculturii din județ: „Ce vă pot spune este că un județ agricol nu înseamnă neapărat un județ sărac. Înseamnă că nu valorificăm potențialul agricol al județului și să transformăm materia primă în produse cu valoare adăugată, să dezvoltăm industria alimentară ca să creăm locuri de muncă.

Noi trebuie să facem politici prin care să dezvoltăm o clasă de mijloc din agricultură, asta deja am făcut și vă poate spune și colegul Marius Micu, despre terenurile care pot fi atribuite tinerilor fermieri. Pe măsurile non-agricole, din cele 3,2 miliarde de euro pe care îi va lansa Ministerul Agriculturii vor avea sume consistente atât grupurile de acțiune locală, cât și investiții în activități non-agricole de prestări servicii, de înființare de companii care să activeze în mediul rural și numai prin investiții putem să transformăm județul dintr-un județ sărac într-un județ care să-și exprime potențialul.

Întrebat ce altceva poate fi făcut în județ în afară de agricultură, deputatul a dat cuvântul senatorului Ciprian Pandea, care a vorbit despre dezvoltarea infrastructurii ca o condiție minimă necesară pentru a atrage investitorii. Acesta a menționat în acest context alocarea de bugete de la Consiliul Județean către UAT-uri, spunând că este o alocare „deloc echitabilă și care nu reflectă sub nicio formă voturile oamenilor”. „Vi se pare normal ca o localitate cu 1.500 de locuitori să aibă 1.200.000 de lei în condițiile în care o localitate de 8.000 de locuitori să aibă cifra zero?”, se întreabă Emil Dumitru.

În anul 2020, au fost alocați 450.000 de lei pentru majoritatea comunelor, cu excepția a zece, care au primit 550.000, spune deputatul. Orașul Călărași primise la data respectivă 1.566.000 de lei, iar Oltenița, 900.000 de lei. În prezent, Budești, Lehliu-Gară, Borcea, Dragalina, Jegălia, Nicolae Bălcescu, Radovanu, Dor Mărunt și Tămădău Mare ar urma să nu primească buget, iar altele, bugete de peste un milion de lei, lucru cauzat, conform lui Emil Dumitru, de împărțirea banilor pe criterii politice de către conducerea Consiliului Județean, în urma căreia Gurbănești ar primi 1,1 milioane de lei, Sărulești ar primi un milion de lei și Vâlcelele, 1,2 milioane de lei.