Vineri, 7 februarie, senatorul Răducu-George Filipescu a chemat din nou presa la cabinetul său pentru a avea o discuție despre moțiunea de cenzură și despre cele 25 de ordonanțe de urgență date de guvernul PNL chiar înainte de a cădea.

Filipescu a început prin a se arăta mirat de faptul că moțiunea a trecut cu atât de multe voturi, un număr de 261. Acesta declară: „Puteau să fie și 270, Guvernul a căzut. Păcat că a căzut, că e un guvern care a muncit și a muncit sănătos. (…) Am fost de câteva ori la guvern ca să-mi promovez niște colegi și am putut să intru la primul-ministru (sic!) de două – trei ori după 23:30. Faptul că stă până la 1 – 2 noaptea și lucrează este o certitudine. (…) Iar în guvern erau foarte mulți miniștri care așteptau și ei să intre, mai ales pentru aceste ordonanțe de urgență (…)”.

Senatorul nu pierde ocazia de a ataca PSD: „Acum, că lucrează 14 ore sau 16 ore pe zi, asta este situația. Am preluat guvernarea, nu putem să ne plângem. Problema este că vin acești comuniști de la PSD și spun că guvernul PNL este un guvern incompetent. (…) Ce am văzut în Parlament în momentul când a luat cuvântul în cele 30 de minute pe care le-a avut PSD-ul, am rămas, pur și simplu, stupefiat. Ca să ai un munte de tupeu să ieși la tribună și să condamni ceea ce colegii tăi anterior au făcut mi se pare nu numai tupeu (…) n-am văzut atât tupeu, n-am putut să-mi închipui că oameni care sunt cu o oarecare educație sunt acolo în Parlament, reprezintă cetățeni, să poată să aibă un tupeu care depășește, după părerea mea, nu obrăznicia, cred că duce spre tâmpenie”.

Trecând la subiectul ordonanțelor, Răducu Filipescu începe cu ordonanța care permite companiei petroliere Exxon să își vândă operațiunile din România doar cu acordul statului, după ce aceasta a anunțat anul trecut că vrea să se retragă din țară. Teama guvernului este că gigantul american își va vinde operațiune către Lukoil, companie rusească.

„Tu, Exxon, ai contract cu mine, România, pe exploatarea gazelor din Marea Neagră, nu ți-am dat acordul prin contract să vinzi. Dacă România nu vrea, Exxon nu poate să vândă”, a spus Filipescu.

Apoi a continuat cu o măsură de restructurare a aparatului public de la nivel central.

„PSD a umflat aparatul de stat cu pile și sinecuri politice. Partidul Național Liberal a rezolvat această problemă foarte simplu, a făcut 16 ministere din 24 sau 25 câte erau, 100 000 de salariate cu fuste scurte și picioare lungi au rămas fără loc de muncă”, a continuat parlamentarul.

De asemenea, senatorul Filipescu spune că bugetul este echilibrat și permite creșterea pensiilor începând cu luna septembrie. Pentru partea de investiții s-au alocat 50 de miliarde de lei. Acesta mai spune și că s-a abrogat legea care a dus la eliberarea unui mare număr de deținuți din penitenciare. A fost atins și subiectul împrumuturilor făcute de guvern, Filipescu spunând că PNL a obținut o dobândă mai mică: „PSD se împrumuta pe o perioadă de şase luni cu 3,56%, PNL se împrumută pe şase luni și 12 luni cu 3,41%. PSD se împrumuta pe 12 luni cu 3,60. La trei ani, PSD se împrumuta cu 4,41%, PNL s-a împrumutat cu 3,76%. La 5 ani, PSD s-a împrumutat cu 5,01%; PNL se împrumută cu 3,96%. Ceea ce înseamnă că guvernul ăsta are credibilitate clară pe piața externă , ăștia venind cu dobânzi mai mici sunt mai siguri că acest guvern este în stare să își întoarcă plata către cei care, la ora aceasta, finanțează România”.

Trecând din nou în revistă câteva dintre ordonanțe, senatorul Răducu Filipescu întreabă presa ce părere are despre ele. În acest sens, în sală a fost destul de liniște, căci oricât de bine ar suna o ordonanță, pericolul este dat de faptul că un guvern sau altul o poate interpreta și folosi după bunul plac.