Proiectul „Profesori inovatori pentru o Școală Europeană”, derulat de Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călărași, a ajuns la final. Acesta a fost lansat la data de 1 iunie 2017 și se va încheia pe 31 decembrie. Este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, cu un buget de 40.155 de euro. Acesta este singurul proiect de mobilități în domeniul educației școlare din județul Călărași aprobat pentru finanțare în anul 2017.

 

Scopul proiectului este inovarea strategiilor didactice ale profesorilor din ariile curriculare matematică și științe, limbă și comunicare, om și societate din Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, în vederea perfecționării procesului instructiv-educativ. În cadrul proiectului, şapte profesori au avut oportunitatea de a participa la trei cursuri de formare în Finlanda, Spania și Irlanda.

 

Profesorii şcolii au cunoscut cel mai performant sistem educațional din Europa

 

În perioada 15 – 21 aprilie 2018, profesoarele Adriana Olaru, Adriana Constantin și Carmen Lăpădat au participat la Helsinki, la cursul „Structured educational visit to Schools/Institutes & Training seminar in Finland”, care le-a oferit prilejul de a cunoaște în mod direct cel mai performant sistem educațional din Europa și printre cele mai performante din lume. Au vizitat trei școli, unde au asistat la lecții și la alte activități, au discutat cu directorii, profesorii și elevii despre manuale, programe școlare, orarul zilnic și săptămânal. Au apreciat dotarea sălilor de clasă și a laboratoarelor cu tehnică de calcul, curățenia și disciplina din școli, relațiile de colaborare și respect reciproc dintre elevi, dintre profesori și elevi. În programul cursului au fost incluse, de asemenea, seminare despre sistemul de învățământ finlandez, istoria și cultura societății finlandeze, precum și vizitarea unor obiective culturale și turistice din Helsinki și Porvoo.

 

Profesorii și-au perfecționat competențele de utilizare a aplicațiilor din Google Drive

 

Cursul „ICT for Teaching and Learning” s-a desfășurat la Valencia, în perioada 2 – 7 iulie 2018. Au participat profesorii: Adriana Olaru, Adriana Constantin, Costel Chițu, Lucien Constantin, Elena Chiriță și Carmen Dumitrescu. Participanții la curs și-au perfecționat competențele de utilizare a aplicațiilor din Google Drive: au creat documente, foi de calcul, prezentări și formulare Google; au realizat teste pentru disciplina pe care o predau, în care au inserat imagini și videoclipuri de pe internet; au partajat cu alți colegi documentele create, pentru a lucra în echipă. În ultima zi, Esmovia (instituția organizatoare) a oferit cursanților o surpriză: o masă tradițională la o familie valenciană, unde aceștia au pregătit împreună cu gazdele specialitatea valenciană paella. Participarea la acest curs a fost un prilej pentru a vizita Valencia, un oraș fascinant, în care se îmbină vechiul cu modernul, străzile înguste din Ciutat Vella cu bulevardele largi străjuite de palmieri, clădirile din secolele XIV-XVIII cu edificiile cu arhitectură avangardistă din Ciudad de las Artes y las Ciencias – Oraşul Artelor şi Ştiinţelor.

 

Cadrele didactice au utilizat platformele e-learning Google Classroom și Edmodo

 

La cursul „Digital Classroom: Using ICT in Education”, care a avut loc la Dublin în perioada 13 – 22 august 2018, au participat profesorii Adriana Olaru, Adriana Constantin, Costel Chițu, Lucien Constantin și Carmen Lăpădat. Cursul a avut următoarele obiective: crearea și administrarea clasei digitale prin utilizarea platformelor e-learning Google Classroom și Edmodo; utilizarea eficientă a dispozitivelor mobile (tabletă, telefon) în diferite etape ale procesului de predare-învățare;  însușirea tehnicilor de utilizare a softurilor de editare foto (PicsArt) și video (Movie Maker, FilmoraGo). Participanții la curs au vizitat locuri reprezentative pentru cultura și civilizația irlandeză: Trinity College (una din cele mai vechi universități din Europa), Galeria Națională a Irlandei, Castelul Dublin, Dublinia, Catedrala Christ Church,  Catedrala Saint Patrick (patronul spiritual al Irlandei), Parcul St. Stephen’s Green și Parcul Phoenix, cu suprafața de 700 de hectare (cel mai mare din Europa).

 

Experienţa acumulată la cele trei stagii de formare s-a reflectat în activitatea la clasă a profesorilor participanți la cursuri

 

Activitățile culturale incluse în programul celor trei cursuri, precum și cele realizate în afara cursurilor, au lărgit orizontul cultural al participanților și au contribuit la înțelegerea valorilor culturii și civilizației țărilor în care s-au desfășurat cursurile.  Experiența acumulată la cele trei stagii de formare s-a reflectat în activitatea la clasă a profesorilor participanți la cursuri, care au integrat în lecții de matematică, istorie, geografie, limba engleză, informatică și TIC softurile educaționale Google Classroom, Prezi, Socrative, Kahoot! și Plickers. Proiectul „Centenar – Fii mândru că ești român”, coordonat de profesorul Lucien Constantin, a avut ca suport platforma Google Classroom. Programele disciplinelor opționale „Matematică pe calculator” și „Creative English”, elaborate de profesoarele Adriana Olaru și Carmen Lăpădat, au fost reproiectate prin prisma unei abordări transdisciplinare a conținuturilor, într-o manieră interactivă și captivantă. Prin activitățile de diseminare realizate în cadrul acțiunilor metodice, experiența dobândită la cursuri a fost transmisă și celorlalți profesori din grupul țintă al proiectului precum și profesorilor din alte școli din județul Călărași. Una dintre activităţi este lecția demonstrativă susținută în data de 21 noiembrie 2018 de profesoara Adriana Olaru la disciplina informatică și TIC în cadrul centrelor metodice din Călărași și Lehliu și activitatea metodică susținută pe 11 decembrie de profesorul Lucien Constantin la ştiințe socio-umane, în cadrul centrului metodic al județului Călărași (gimnaziu și liceu).

 

„Ghidul profesorului inovator”, produsul principal al proiectului

 

Produsul principal al proiectului este „Ghidul profesorului inovator”, publicat în luna noiembrie, la editura Agora. Ghidul, realizat de profesorii participanți la cursuri sub coordonarea profesoarei Adriana Olaru, a fost distribuit în școlile și liceele din județul Călărași (un exemplar pentru fiecare școală). Ghidul este postat pe site-ul proiectului și poate fi descărcat de la adresa https://erasmus.scoalanicolaetitulescu.ro/images/diseminare/ghid.pdf. De asemenea, ghidul a fost publicat, în format electronic, pe platforma RED (Resurse Educaționale Deschise) a Inspectoratului Școlar Județean Călărași, la secțiunea Proiecte educaționale: http://www.isj-cl.ro/index.php/red-proiecte-educationale/1649-ghidul-profesorului-inovator. Ghidul se adresează profesorilor care doresc să valorifice potențialul educativ al tehnologiei digitale prin utilizarea metodelor interactive. Sunt prezentate softuri educaționale utile în procesul de predare-învățare-evaluare (platforma Google Classroom, GeoGebra, Prezi, Socrative, Kahoot!) și exemple de bună practică privind integrarea acestora în activitatea didactică.

 

Steluţa Caraion: „Acest ghid oferă instrumentele și metodele necesare pentru o nouă viziune asupra învățării”

 

Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, Steluța Caraion, a transmis autorilor ghidului următorul mesaj: „Vă felicit pentru realizarea lui, ați reușit să faceți din el un real instrument de lucru util pentru cadrele didactice dornice să producă o schimbare a modului de organizare și desfășurare a actului didactic. Acest ghid oferă instrumentele și metodele necesare pentru o nouă viziune asupra învățării, contribuind în mare măsură la ceea ce se dorește în sistemul educațional: utilizarea noilor tehnologii la clasă și digitalizarea învățământului. Toată stima și prețuirea mea pentru ceea ce faceți în folosul școlii”.

Inovarea strategiilor didactice prin integrarea noilor tehnologii va avea ca impact, pe termen lung, creșterea calității procesului instructiv-educativ în Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”. Astfel, deși nu au fost implicați în mod direct în proiect, beneficiarii finali ai proiectului sunt elevii. Promovarea valorilor europene ale educației contribuie la sporirea prestigiului Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu”, instituţie care deține din anul 2013 titlul de „Școală Europeană”.