La această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 261 de localități din 28 de județe, cu un număr de 774 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte şase județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 539.865 de porci afectați de boală și există 2.346 de cazuri la mistreți. În anul 2018, numărul porcilor afectați de pesta porcină africană a reprezentat 9,3% din efectivul de suine din țara noastră, în timp ce, pentru primele zece luni ale lui 2019, ponderea este de 3,7%. În total au fost stinse 2.022 de focare, în Călărași au fost 121 de focare, dintre care patru focare în exploatații comerciale. Situaţia focarelor active de PPA se prezintă astfel în judeţul Călăraşi: un focar într-o exploatație comercială și 114 cazuri la mistreţi. Până la data de 26 noiembrie 2019 au fost despăgubiți 13.682 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 330.453.440 de lei. În județul nostru au fost plătite despăgubiri în valoare de 19.768.490 de lei, pentru 438 de exploatații din cele 454 afectate.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.