Comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune tematică de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri.
Controlul s-a desfăşurat în toate judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti. Au fost controlaţi, în total, 441 de operatori economici. La 314 (71%) dintre aceştia au fost constatate abateri, iar din cantitatea de peste 239 de tone de fructe şi legume proaspete, circa 41,5 tone ( ~ 17,4%) nu se încadrau în prevederile legale.

Măsuri dispuse

Au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 2.954 de kilograme de fructe şi legume, în valoare de 12.891 de lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a circa 29,3 tone de fructe şi legume în valoare de 136.058 de lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea a 351 sancţiuni contravenţionale, dintre care 150 de avertismente şi 201 amenzi contravenţionale în valoare de 874.600 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
În judeţul nostru, controalele s-au desfăşurat la: Profi 1 Călăraşi, Profi loco Modelu, Penny Market 2, LAURA&ALEX SRL Călăraşi, A.N.TOP SRL Călăraşi şi Penny Market 1.

Principalele abateri constatate în cadrul acţiunilor de control, la Călăraşi

La Profi 1 Călăraşi, inspectorii ANPC au constatat că portocalele calitatea I din Grecia, broccoli calitatea I din Egipt, ghimbir calitatea I din China la caserolă, gutuile calitatea I din Turcia, lâmâile la plasă şi cele vrac din Turcia erau modificate organoleptic (consistenţă, aspect, miros) (legume şi fructe standardizate şi nestandardizate). La Profi loco Modelu, principalele abateri constatate în cadrul acţiunilor de control au fost acelea că portocalele în plasă, pomelo, grapefruit-ul, ceapa, perele erau modificate organoleptic ( legume şi fructe standardizate şi nestandardizate). La Penny Market 2 Călăraşi, de asemenea, au fost găsite lâmâi în plasă din Turcia calitatea I, kiwi în casserole şi mandarine din Grecia modificate organoleptic sau care prin aspect nu se încadrau în cerinţele minime de calitate prevăzute de prevederile în vigoare, iar la Penny Market 1, preţurile la mineole nu erau afişate. Totodată, la societatea LAURA&ALEX SRL din municipiu, ceapa roşie nu corespundea cerinţelor minime de calitate, iar produsul era modificat organoleptic. La firma A.N.TOP SRL Călăraşi se comercializau portocale, rodii şi kiwi fără a fi informat consumatorul în privinţa categoriei de calitate.