Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune, până la data de 31 martie 2018, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o piesă deosebită – Gâtar cu mărgele pentru cai.

Astfel, se aduce în atenția publicului un obiect de harnașament folosit pentru înfrumusețarea cailor, care se află în colecția de etnografie a Muzeului Dunării de Jos. Acesta datează din secolul al XX-lea și provine din satul Andolina, comuna Ciocănești. Are dimensiunile de 39 x 2 centimetri și este lucrat din curele de piele pe care sunt înșirate mărgele albastre din sticlă.

Calul a pătruns în mitologia creștinismului răsăritean, venind, după cât se pare, din tradiția călăreților danubieni și a „cavalerului trac”. Figurarea Sfântului Gheorghe și a altor sfinți militari, pe cal, nu este altceva decât un ecou, pe alt plan cronologic, al cavalerului trac. Tocmai pentru că Sfântul Theodor (Tiron) este patronul cailor, mulți dintre conducătorii populațiilor de stepă, crescătoare de cai, și-au luat numele de botez de Theodor. Puțini oameni mai știu, probabil, că până acum circa 60 – 70 ani în satele de pe malul Dunării de Jos, la ziua Sfântului Theodor Tiron, adică 17 februarie, caii cei mai frumoși erau împodobiți cu harnașamente arătoase, cu șiraguri de mărgele, funde colorate și după ceremonialul de rigoare, totul se termina cu o autentică întrecere hipică.