Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului, potrivit preşedintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

În ședința din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de Piață Concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal.

“Având în vedere că tarifele CPC propuse de FUI (n.r. – Furnizorii de Ultima Instanţă) pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări. Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor de tip Componenta de Piață Concurențială cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor Furnizorilor de Ultima Instanţă”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative în anul 2017.