Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează în consultare publică Ghidul solicitantului pentru spitale, prin care acestea pot primi fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România. Mai concret, este vizată infrastructura de energie și gaze medicinale.
Pentru acest apel sunt alocate 50 de milioane de euro, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.
Ghidul pentru „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale” este publicat aici: https://mfe.gov.ro/poim-consultare-publica-ghidul-cresterea-sigurantei-pacientilor-in-structuri-spitalicesti-publice-care-utilizeaza-fluide-medicale/ până la data de 7 martie 2021, timp în care toți cei interesați pot transmite observații și propuneri. MIPE încurajează profesioniștii din sistemul de sănătate să consulte acest document și să transmită propuneri.
Linia de finanțare a fost anunțată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Sănătății la începutul acestei luni când a fost adoptat în Guvern Memorandumul ce permite această alocare urgentă de fonduri. Decizia de a adopta măsura prin Memorandum a fost luată de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ca soluție de urgentare a întregii proceduri și a resetat astfel un parcurs birocratic care întârzia o Ordonanță de Urgență pe acest subiect, care s-a blocat mai multe luni în „circuitul de avizare”.
Ghidul solicitantului va sta în consultare publică timp de 15 zile, până la data de 7 martie 2021, după care va fi pregătit și lansat apelul de finanțare.