Vineri, 8 noiembrie, Consiliul Județean Călărași, prin Compartimentul Promovare Județ, a organizat o acțiune dedicată elevilor. Astfel, zeci de elevi de la Colegiul Agricol Sandu Aldea”, Liceul Tehnologic Dan Mateescu”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”,  Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” și Școala Gimnazială „Carol I” au participat la evenimentul numit Ghidul meseriilor viitorului, Consiliere vocațională cu privire la meseriile viitorului, învățământului profesional și dual pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a, desfășurat în parteneriat cu INACO, o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. Președintele asociației, Andreea Paul, le-a vorbit copiilor despre meseriile viitorului. Potrivit ghidului, doi din trei elevi români consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniile roboticii, inteligenței artificiale, calculatoarelor și imprimării 3D, arată sondajul INACO derulat la sfârșitul anului 2018. 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, precizează un studiu recent făcut de Dell Technologies.  Majoritatea estimărilor actuale ne arată că peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate datorită automatizării, arată un studiu recent al McKinsey Global Institute. Apar însă altele noi. Multe altele se vor transforma, mai lent sau radical: 65% dintre locurile de muncă ale viitorului vor fi diferite de cele de astăzi, susține raportul Forumului Economic Mondial (FEM): „Viitorul locurilor de muncă”. Armatele devin din ce în ce mai robotizate și tehnologizate. Roboții militari inteligenți sunt prezenți deja pe câmpurile de luptă – Statele Unite, China și Israelul fiind lideri mondiali în folosirea lor pe teren. Tot mai multe voci la nivel mondial cheamă statele să reglementeze printr-o legislație internațională producția de roboți militari autonomi la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, fără să se ajungă încă la un acord global. În agricultură au fost introduse tractoarele/combinele autonome, fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de mașini agricole pe câmp. Asemenea tractoare sunt deja folosite în România la muncile agricole în Banat, Bucovina sau în Insula mare a Brăilei. Roboții amenință chiar și profesia de avocat. În avocatură sunt programe software oferite de Kira Systems cu soluţii care reduc timpul de

documentare cu 60%, incluzând scanarea documentelor și identificarea celor mai relevante argumente. Roboții au înlocuit omul în lumea submarină, în parcările marilor orașe, în firmele de securitate. Prototipuri funcționale de roboți chirurgi au apărut în octombrie 2017, iar precizia, flexibilitatea și siguranța intervențiilor chirurgicale robotizate dezvoltate până în prezent reduc riscurile pacienților și cresc viteza de recuperare, conform Ghidului meseriilor viitorului.

Aceste acțiuni au ca scop pregătirea elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a cu privire la oportunitățile lor, dar și ale cadrelor didactice și ale părinților, activități însoțite de aplicarea testului „Analiza 3D pentru consiliere vocațională”. Acest test contribuie la conștientizarea trăsăturilor clare de comportament, gândire și motivație ale elevilor. INACO își propune să contribuie cu echipa sa de experți la luarea deciziilor care vizează viitorul profesional al tinerilor, care sunt ajutați astfel să înțeleagă noua dinamică a pieței muncii.