Călărăşencele, care sunt însărcinate sau se află în perioada de lăuzie, pot beneficia de anumite servicii medicale gratuite. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aceste servicii sunt expuse pe larg în Normele de aplicare a Hotărârii nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru.

 

Analizele suplimentare de laborator

 

Analizele suplimentare de laborator ce pot fi făcute de gravide sunt următoarele: determinarea grupului sanguin ABO şi a grupului sanguin RH; anticorpi specifici anti RH; testarea HIV; analizele anti HAV IGM, AG HBS (screening) şi anticorpi anti HCV.

 

Servicii de medicină primară

 

Toate gravidele şi lăuzele au dreptul la consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei precum: luarea în evidenţă în primul trimestru; supravegherea lunară, din luna a treia până în luna a şaptea; supravegherea de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua inclusiv; urmărirea lehuzei de la externarea din maternitate – o consultaţie (la domiciliu); urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere – o consultaţie (la cabinet).

 

Servicii acordate în ambulatoriul de specialitate

 

Serviciile acordate în ambulatoriul de specialitate sunt: supravegherea unei sarcini normale la gravida care nu deţine documente medicale care să ateste existenţa în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei, infecţiei CMV; supravegherea unei sarcini normale la gravid care deţine documente medicale care să ateste existenţa în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei, infecţiei CMV; screening prenatal (S11 – S19 + şase zile); supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestaţional, hiperemeză gravidică uşoară, uter cicatriceal în trimestrul III).