Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Călărași, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.), au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de persoane și proxenetism. Două persoane au fost arestate preventiv.

 

La data de 19 martie 2019, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial (B.T.) Călărași, au efectuat o percheziție domiciliară, în comuna Dragalina, județul Călărași, la mai multe persoane bănuite de trafic de persoane și proxenetism.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoraului de Poliţie Judeţean Călăraşi, din cercetări a reieșit că, în perioada 2015 – 2019, cei în cauză, prin constrângere fizică și psihică, ar fi racolat tinere, pe care le-ar fi determinat să practice prostituția pe teritoriul Germaniei și al Marii Britanii. În țară, tinerele ar fi fost exploatate în zona localității Dragalina (popasul Drajna) și pe autostrada A2, în zona parcărilor aferente stațiilor de alimentare cu carburant. Două persoane, cu vârste de 21 și 23 de ani, au fost arestate preventiv.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de ajutorul Inspectoratului de Poliţie Județean Călărași și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori și proxenetism.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la data de 19 martie 2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor T. A. E. şi P. I. F., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism şi trafic de minori. De asemenea, la aceeaşi dată, s-a solicitat Tribunalului Călăraşi, luarea măsurii arestului preventiv în lipsă a inculpatului T. N., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, pe raza judeţului Călăraşi s-a constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul recrutării şi al plasării de tinere pe pieţele de prostituţie interne sau din afara graniţelor ţării, în vederea obţinerii unor câştiguri substanţiale. Liderul grupului, inculpatul T. N., cunoscut în comunitatea din care face parte ca o persoană violentă, i-a angrenat în activitatea de recrutare a victimelor şi pe cei doi fii ai săi, inculpaţii T. A. E.  şi P. I. F., care, prin metoda ‘lover – boy’, au reuşit să convingă două victime să se prostitueze în beneficiul acestora. Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat faptul că tinerele controlate de către membrii grupului, erau transportate de regulă până la podul de la Dragalina, unde erau preluate de şoferi de tir cu care întreţineau raporturi sexuale contracost. Ulterior, membrii grupului au recrutat mai multe victime pe care le-au exploatat  pe teritoriile Germaniei și Marii Britanii, sumele de bani provenite din practicarea prostituţiei fiind transmise către membrii grupului, membrilor de familie ai acestora sau persoanelor interpuse, prin servicii bancare de transfer rapid. De asemenea, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2017, inculpatul P. I. F. a recrutat o minoră, în vârstă de 16 ani la acea dată, care a practicat prostituţia atât pe centura orașului Slobozia, cât şi în zona unui complex comercial, de la marginea orașului Călărași. În luna octombrie 2018, ca urmare a controlului exercitat asupra sa către membrii grupului asupra sa, minora a reuşit să fugă împreună cu copilul său, sesizând organele de poliţie cu privire la  agresiunile exercitate asupra sa de către membrii grupului. Neavând însă niciun sprijin sau vreo sursă de venit, minora a fost recrutată de către o altă grupare infracţională, specializată în același gen de infracțiuni, situaţie care a generat un real conflict între membrii celor două grupuri. Ulterior, ca urmare a negocierilor’ avute între membrii celor două grupuri infracţionale, minora a fost plasată inculpaţilor din cauza de faţă,  cu condiţia ca, în fiecare săptămână, inculpatul P. I. F. să-i transfere săptămânal soţiei unuia dintre membrii grupului rival, aflată în Penitenciarul Târgșor, suma de 500 de lei. La data de 20 martie 2019 Tribunalul Călăraşi a dispus arestare preventivă a inculpaţilor T. A. E. şi P. I. F. pentru o perioadă de 30 de zile. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, a precizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, într-un comunicat de presă.