Firmele care aplică pentru creditele garantate de stat în programul IMM Invest nu vor mai depune declarații pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de Covid 19, iar băncile nu vor mai institui ipotecă mobiliară asupra universalității bunurilor companiilor beneficiare.

Creditele acordate pentru investiții vor avea drept garanții suplimentare a garanției acordate de stat doar asupra activelor finanțate prin împrumuturile acordate, respectiv bunurile și echipamentele cumpărate de companie.

De asemenea, în cazul creditelor pentru linii/capital de lucru, garanția se va constitui doar asupra conturilor deschise de beneficiarii împrumuturilor la banca titular a creditului.

„Astăzi dimineață (n.r. – miercuri, 27 mai 2020) am depăşit plafonul de 1 miliard de lei, erau aprobate 1.441 de credite, împrumuturi care au fost înregistrate inclusiv la Fondul de Garantare. În sistemul bancar sunt și mai multe credite aprobate. După această Ordonanță, viteza de aprobare a creditelor va crește”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Guvernul a aprobat și propunerea Ministerului Finanțelor Publice de a elimina prevederea potrivit căreia băncile puteau solicita întreprinderilor mici și mijlocii care aplicau în programul IMM Invest o declaranție pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de criza COVID-19.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avut în cursul săptămânii trecute o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, întâlnire catalogată ca fiind una istorică. Discuţiile au vizat programul IMM Invest, dar și amânarea ratelor la bănci. Totodată, au fost dezbătute și direcțiile de acțiune ale unui parteneriat între Guvern și bănci pentru relansarea economică.

În prima etapă, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri și a transmis către cei 22 de finantatori parteneri un număr de 53.063 de solicitări, respingând un număr de 132 de aplicanți care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului. La data de 20 mai 2020, un număr de 5.330 de cereri aflate în aplicația www.imminvest.ro se aflau în diferite faze de analiză a eligibilității sau sunt în stadiu de solicitare clarificări.

IMM Invest este cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din România, este un program nou și complex prin mecanismul de finanțare – garantare-ajutor de stat, pe care îl pune la dispoziția întreprinderilor mici şi mijlocii.