Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, prezintă publicului în luna iunie ia mehedinţeană.

 

În această lună, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi s-a oprit asupra obiectului cu numărul de inventar 59.257. Este vorba de o cămașă de sărbătoare tradițională. Instituţia a ales acest obiect ținând cont de faptul că, în decursul acestei luni, sărbătorim Ziua Internațională a Iei.

Ia este o parte a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor. Astfel, primele ii pot fi văzute pe Columna lui Traian și pe monumentul de la Adamclisi, iar cea mai veche și autentică reprezentare a costumului popular se poate vedea în Cronica pictată de la Viena, din anul 1330.

În zilele noastre, portul popular autentic poate fi întâlnit în mai multe zone din România, dar mai cu seamă în zonele montane unde influențele culturale s-au păstrat mai bine. Iile se confecționau de femeile satului în timpul șezătorilor, unde femeile cântau, povesteau și confecționau haine. Cămășile erau diferite de la o zonă la alta, nu numai prin textura materialelor, dar și prin broderiile și modelele aplicate.

Totuși, pentru a recunoaște o ie autentică, trebuie avut în vedere un detaliu important și anume acela că o ie originală nu este terminată, aceasta datorită faptului că femeile de la sat considerau că perfecțiunea nu este a omului, ci a lui Dumnezeu.
Piesa prezentată a fost achiziționată de Muzeul Dunării de Jos, Călărași în anul 2018, de la Daba Clement, are o stare de conservare bună și este reprezentativă pentru zona Mehedinți.

Confecționată din pânză de casă, având un croi larg și mâneci lungi și ample, ia se strânge în jurul gâtului cu un șnur croșetat din bumbac de culoare verde. În zona gâtului prezintă multiple încrețituri prinse între ele cu fir albastru. Pe piept și spate prezintă trei respectiv patru registre redând motive florale cusute cu acul, iar pe mâneci se găsesc aceleași ornamente dispuse vertical dar și orizontal în zona umerilor. Cromatica: verde, roșu, negru, albastru și mov.

Dimensiuni: lungime – 47 de centimetri; lăţime poale – 90 de centimetri; lungime mânecă – 65 de centimetri; lăţime manşetă – 27 cm; deschidere guler – 22 de centimetri.