Instituţia Prefectului – Judeţul Călărași a publicat, în data de 9 decembrie 2020, lista actualizată a localităților în care se vor aplica măsuri mai restrictive pentru combaterea Covid-19, în funcție de rata de infectare. Aceste măsuri au intrat în vigoare de la data publicării lor.

Conform instituției, în localitățile în care incidența infectării a depășit numărul de trei persoane la o mie de locuitori în ultimele 14 zile – Grădiștea (5,07‰), Cuza Vodă (4,50‰), Ciocănești (4,05‰), Modelu (4,21‰), Dragalina (3,64‰), Jegălia (3,42‰) și Curcani (3,08‰) – va fi interzisă activitatea restaurantelor și cafenelelor care servesc în interiorul clădirilor. Cei care produc sau servesc hrană sau băuturi alcoolice care nu sunt consumate în spațiul respectiv pot funcția în continuare. De asemenea, cei care servesc în exteriorul clădirii pot funcționa în continuare, cu asigurarea distanței de doi metri între mese și cel mult şase persoane la o masă. Operatorii economici sunt obligați să își desfășoare activitatea între orele 05:00 și 21:00, cu excepția operatorilor de jocuri de noroc, a căror activitate nu este permisă. Este suspendată activitatea piețelor în spații închise, aceasta fiind permisă doar în zonele publice deschise, cu respectarea perimetrelor de protecție sanitară.

Tot din data de 9 decembrie 2020, în localitățile în care incidența de infectare a depășit valoarea de 1,5 persoane la o mie de locuitori în ultimele 14 zile – Ulmu (2,91‰), Ulmeni (2,68‰), Independența (2,61‰), Ștefan Vodă (2,59‰), Căscioarele (2,41‰), Chirnogi (2,26‰), Nana (2,17‰), Spanțov (2,14‰), Vlad Țepeș (2,04‰), Mânăstirea (1,72‰) și Ștefan cel Mare (1,54‰) – au intrat în vigoare următoarele măsuri: activitatea restaurantelor și a cafenelelor se poate face fără a depăși 30% din capacitate, în intervalul orar 05:00 – 21:00. Preparearea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile din exteriorul clădirilor, cu distanță de doi metri între mese și cel maximum şase persoane la o masă. Operatorii de jocuri de noroc pot funcționa doar până la 30% din capacitate.

Restricțiile anterioare din localitățile Căscioarele, Dragoș Vodă, Frăsinet, Lehliu, Sohatu, Ulmeni, Alexandru Odobescu, Chiselet, Ileana și Perișoru au fost ridicate.