În perioada 6 – 12 noiembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi hramului „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” al străvechiului așezământ monahal „Sfinții Voievozi” din Slobozia.

 

 

În cetatea Sloboziei a venit și a adus multă  binecuvântare pentru credincioșii Eparhiei Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Sihăstria – Neamț, din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În toată această perioadă, ca bucuria duhovnicească să fie deplină, la Mănăstirea Slobozia se săvârșesc slujbe de Priveghere, Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu. Joi, 8 noiembrie, în ziua sărbătorii hramului Mănăstirii „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, începând cu ora 09:00. La slujbă vor participa toți membrii clerici ai Permanenței Consiliului Eparhial, preacucernicii părinți protopopi ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor și preoți din municipiul Slobozia. Duminică, 11 noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, începând cu ora 09:00, va sluji Sfânta Liturghie, înconjurat de părinții consilieri ai Centrului Eparhial și de preacuvioșii părinți stareți de la mănăstirile Eparhiei. Tot în această zi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici: Mina, Victor și Vichentie. La ora 12:00, Preasfințitul Părinte va fi prezent la Biserica – Paraclis Episcopal cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina,unde se va săvârși slujba de Te Deum, care va marca hramul mănăstirii și ziua onomastică a ierarhului din Bărăgan. Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va rămâne spre închinare până luni, 12 noiembrie, orele 10:00, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Sfânta Mănăstire Sihăstria – Neamț.

 

Despre Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Sihăstria – Neamţ

 

Aceasta sfântă icoană a Maicii Domnului, supranumită „Axioniţa” sau „Axion Estin”, care înseamnă în greceşte „Cuvine-se cu adevărat”, se află în naosul bisericii vechi. A fost pictată la începutul secolului XX la Sfântul Munte Athos de către un călugăr român care s-a nevoit cu mult post şi rugăciune, respectând rânduiala de pictură tradiţională ortodoxă. În anul 1909, ieroschimonahul Ioanichie Moroi, primul egumen al Schitului Sihăstria, a îmbrăcat această icoană în argint. Arhimandritul Cleopa Ilie a fost martorul mai multor minuni săvârșite de sfânta icoană a Maicii Domnului. În vara anului 1947, pe când era stareț al Sihăstriei, din ispita vrăjmașului   s-au pierdut oile mănăstirii în pădurile seculare din Munții Sihlei. Frații le-au căutat timp de două săptămâni și nu le-au aflat. Atunci au spus părintelui stareț despre aceasta. Inspirat de Duhul Sfânt, părintele Cleopa i-a chemat pe frați în biserică, au îngenuncheat cu toții în fața icoanei Maicii Domnului și s-au rugat să afle oile pierdute. Sărutând sfânta icoană, au plecat cu toții, împreună cu stareţul Cleopa, să caute oile în adâncul munților. Pe cale făceau ectenii și rugăciuni din timp în timp, chemând ajutorul Preasfintei Fecioare Maria. După doar câteva ore de căutări, oile mănăstirii au fost găsite într-o poiană, fără a fi vreuna lipsă. Văzând cu toții această minune, au căzut în genunchi împreună cu Părintele Cleopa și au mulțumit Maicii Domnului că le-a descoperit oile pierdute.