Profesionalismul și performanța caracterizează Colegiul Național „Barbu Știrbei”, un loc în care elevii și profesorii conștientizează rolul decisiv al cunoașterii în evoluția unei societăți și în atingerea oricărui vis. Rezultatele demonstrează o implicare deosebită a acestora în studiul aprofundat al diferitelor discipline, numele județului nostru fiind menționat la multe festivități de premiere din țară.

Anul acesta, s-au obținut 215 premii și mențiuni la olimpiade şi concursuri școlare, etapele judeţene, naţionale şi internaţionale.  32 de elevi au reprezentat cu succes Colegiul Naţional „Barbu Știrbei” la etapele naționale ale olimpiadelor școlare și la diverse concursuri naționale.

Lotul olimpic național se mândrește cu un 10 şi Premiul I al elevei Maria Stancu, din clasa a IX-a G, profil filologie – bilingv, la Olimpiada de Religie, pregătită de profesoara Valentina Duță. De asemenea, Alex Nedelcu, elev în clasa a IX-a B, profil matematică – informatică, intensiv engleză, pregătit de profesoara Adela Barz a obținut mențiune la Olimpiada de Limba Engleză, situându-se pe poziția a cincea în clasamentul național.

Geografia a fost reprezentată de elevii Izabela Ene (clasa a IX-a B) și Ion Manciu (clasa a X-a A), pregătiți de profesoara Carmen Marica, eforturile și cunoștințele amândurora fiind recompensate cu câte un premiu special.

La disciplina informatică, Radu-Mihai Vlad, elev în clasa a XII-a D, îndrumat de profesoara Gabriela Șerban, a obținut medalia de bronz.

Elevul Ionuț Barbu (a XII-a D) a prezentat rezultatele proiectului Erasmus+ VET „Developing skills in Android applications and programming e-commerce platforms” (2016-1-RO01-KA102-023317), echipa de gestiune a proiectului fiind formată din profesoarele Marinela Dincă şi Graţiela Preda, şi contabila Georgeta Dinu, la Concursul Național „Made for Europe” 2018, obținând Premiul I.

La Concursul Național „Public Speaking” s-au obţinut un număr impresionant de premii, iar lotul calificat la etapa regională de la Constanța a obținut cinci premii I, calificându-se astfel în semifinalele de la București, unde Cătălina Stroe, elevă în clasa a X-a B, a obținut Premiul III.

Competițiile sportive au adus în finale echipele de handbal masculin, pregătite de profesorul Viorel Dinu, și de baschet masculin, pregătite de profesoara Magdalena Ion.

De altfel, Ștefania Lupu (clasa a X-a G) va concura în luna mai la finala de cros feminin, iar Vlad Radu Mihai (clasa a XII-a D) va reprezenta Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” la finala pe țară la șah, ambii pregătiți de profesoara Magdalena Ion.

Secțiunea Traducere Limba Engleză a Concursului Național „Lecții cu Nichita” a adus în palmaresul Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” cinci premii și trei mențiuni, obţinute de: Alex Nedelcu – Premiul I, Răzvan Puișor – Premiul II, Alexandru Iacob – Premiul III, aceştia fiind pregătiți de profesoara Adela Barz; Sabina Tabarana – Premiul III, elevă pregătită de profesorul Cosmin Florescu, și Ariana Ivanciu – Premiul II (secțiunea Seniori), pregătită de profesoara Alina Vișinescu.

An de an, tot mai mulți elevi participă la competiții internaționale, unii reușind performanțe remarcabile.

De reamintit faptul că Ana Maria Papurică, elevă în clasa a X-a B, a obținut Locul III, cu lucrarea „Verena” la Concursul Anual de Design NASA Space, organizat de NASA Ames Research Center și National Space Society. Aceasta a fost pregătită de profesoara Corina Mihaela Ionescu.

De menţionat, de asemenea, că elevul Radu Dumitrescu (clasa a XI-a B) este membru al echipei naţionale de robotică a României AutoVortex, care a ocupat Locul I la Campionatul International de Robotica FTC Perm, Rusia.

De asemenea, Liana Vasile, elevă în clasa a IX-a B, a fost finalistă în cadrul competiției TSL 2018 International School Essay and Debate, iar Răzvan Marcu şi Alex Nedelcu au obţinut menţiune în cadrul aceleiaşi competiţii.

Totodată, finaliştii Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” la competiția internațională World Youth Essay Competition 2018 au fost: Fabian Ionuţ Triol (clasa a IX-a G), Andreea Oprea (clasa a X-a B), Ana Maria Papurică (clasa a X-a B), Răzvan Bănescu (clasa a a X-a B) şi Diana Teşcu (clasa a XI-a B), pregătiţi de profesoara Adela Barz.

La Concursul Internaţional Online de Limba Engleză „Best in English”, primele zece scoruri au plasat Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi pe prima poziție în România și pe locul 88 în lume din 750 de școli participante. Cel mai bun scor din România l-a obținut elevul Alex Nedelcu.

„Sunt bucuroasă că este abordată o gamă largă de concursuri ce se pliază tot mai mult pe abilitățile și nevoile elevilor noștri, sunt mândră de diversitatea provocărilor ce îi atrage atât pe profesori, cât și pe elevi, pregătindu-i pentru viață. Sunt fericită că numele Colegiului Național ‘Barbu Știrbei’ este sonor, în mod pozitiv, si atât de prezent pe harta țării și, tot mai des, pe harta lumii. Programele diverse demarcate în liceu, precum și cele de dezvoltare personală îi schimbă pe elevi în bine, îi deschid spre cunoaștere, îi transformă în tineri curioși, curajoși și câștigători”, a declarat directoarea Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei”, profesoara Eufrosina Amza.